Παράταση για την προθεσμία των ημιυπαιθρίων και των ενεργειακών πιστοποιητικών ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Παράταση για την προθεσμία των ημιυπαιθρίων και των ενεργειακών πιστοποιητικών ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Την παράταση της προθεσμίας για δήλωσης των ημιυπαίθριων, αλλά και αλλαγές στον τρόπο έκδοσης των ενεργειακών πιστοποιητικών ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Όσον αφορά στους ημιυπαίθριους, η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει πως οι πολεοδομίες δεν έχουν ακόμα εκκαθαρίσει τα σχετικά πρόστιμα των ήδη υποβληθέντων αιτήσεων με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανταποκριθούν έγκαιρα και στις νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν τις επόμενες ημέρες.

«Εξάλλου, δεδομένου και του γεγονότος ότι το Υπουργείο θα εξετάσει και κάποια ανάλογη λύση για άλλου είδους αυθαίρετες κατασκευές, είναι απολύτως αναγκαίο να παραταθεί εκ νέου η προθεσμία δήλωσης αλλαγής χρήσης χώρων. Μάλιστα, θα υπήρχε ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση ενδιαφερομένων, αν η δυνατότητα τακτοποίησης της αλλαγής χρήσης, καταλάμβανε και οικοδομές που είχαν λάβει άδεια μέχρι την δημοσίευση του σχετικού νόμου, ήτοι μέχρι και την 28.4.2010», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για τη δήλωση τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων λήγει την Πέμπτη 30 Ιουνίου.

Όσον αφορά στα ενεργειακά πιστοποιητικά, η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει πως το σύστημα κατώτατων αμοιβών βάσει του οποίου οι ενεργειακοί επιθεωρητές εκδίδουν τα ενεργειακά πιστοποιητικά θα πρέπει να καταργηθεί καθώς, σύμφωνα με την ομοσπονδία, αντί να λειτουργεί προς όφελος των πολιτών εξυπηρετεί μια κλειστή επαγγελματική κάστα.

«Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο, μέσα στις σημερινές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ο λαός της, και για να μπορούν όλοι να πάρουν ενεργειακά πιστοποιητικά, να καθιερωθούν οι προβλεπόμενες αμοιβές ως ανώτατες, για να προστατευθούν οι πολίτες της και όχι ως κατώτατες, για να προστατεύονται οι επαγγελματίες!

Παράλληλα, και μέχρι να επιλυθεί το θέμα αυτό, ζητούμε αναβολή και σταδιακή σε βάθος διετίας κλιμάκωση της εφαρμογής του πιστοποιητικού στις μισθώσεις ακινήτων, ανάλογα με το εμβαδόν κάθε εκμισθούμενου χώρου, δεδομένου ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες της αγοράς στον τομέα των μισθώσεων και τη διαρκή συρρίκνωση του εισοδήματος από μισθώματα, είναι απολύτως αδύνατο για χιλιάδες ιδιοκτήτες, τόσο των ξενοίκιαστων διαμερισμάτων όσο και των επαγγελματικών χώρων μεγάλου εμβαδού, να βρουν τα πάμπολλα απαιτούμενα δικαιολογητικά αλλά και τα χρήματα της αμοιβής του ενεργειακού επιθεωρητή, όταν μάλιστα αυτή καθορίζεται ελεύθερα από τον ίδιο και συχνά είναι μεγαλύτερη ακόμα και από το μηνιαίο μίσθωμα (με ελάχιστο τελικό κόστος τα 3 ευρώ ανά τ.μ. στα επαγγελματικά κτίρια)!

Επειδή κατά συνέπεια η άμεση εφαρμογή του πιστοποιητικού κινδυνεύει να «μπλοκάρει» ακόμα και αυτές τις λίγες μισθώσεις που μπορεί να πραγματοποιηθούν κατά την προσεχή περίοδο, είναι απόλυτα αναγκαίο να αναβληθεί η εφαρμογή του ενεργειακού πιστοποιητικού στις μισθώσεις τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, ενώ από την επόμενη χρονιά θα πρέπει να εφαρμοστεί τμηματικά, πρώτα για χώρους μεγάλων εμβαδών (π.χ. άνω των 500 τ.μ.) και στη συνέχεια για τις υπόλοιπες μισθώσεις ακινήτων μικρότερων εμβαδών», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή προς τον ΥΠΕΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι από την 9η Ιουλίου 2011 καθίσταται υποχρεωτική η έκδοση και επισύναψη πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης όχι μόνον στα πωλητήρια συμβόλαια, αλλά και στα απλά μισθωτήρια διαμερισμάτων, καταστημάτων γραφείων κλπ. εμβαδού άνω των 50 τ.μ.

Πηγή: econews.gr