Σχέδιο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων μετά το Πάσχα
φώτο: econews.gr

Σχέδιο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων μετά το Πάσχα

φώτο: econews.gr

Το σχέδιο «τακτοποίησης» αυθαιρέτων, και «όχι νομιμοποίησης» λόγω συνταγματικού κωλύματος, εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί μετά το Πάσχα και έπειτα από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, τα αυθαίρετα υπολογίζονται σε περίπου 1,2 εκατ., εκ των οποίων 150.000 βρίσκονται σε δασικές ή περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και περίπου 200.000 βρίσκονται στην Ανατολική Αττική.

Η «Τακτοποίηση» αυτή θα συνοδεύεται και με μείωση των προστίμων.Με αυτό τον τρόπο, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να προσελκύσει εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν ανοιχτές υποθέσεις με τις πολεοδομίες.

Στόχος της ρύθμισης είναι να να διευκολυνθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, προκειμένου να τακτοποιήσουν –όχι να νομιμοποιήσουν– το αυθαίρετό τους, «ώστε να τραβήξουν μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν» και το κράτος να βάλει στα ταμεία του έως και 1,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους ότι «θα επιχειρήσουμε την είσπραξη των προστίμων σε ένα πιο βατό πλαίσιο σε σχέση με το υφιστάμενο, όπου τα πρόστιμα είναι εξοντωτικά και, παράλληλα, θα δούμε στο πλαίσιο του Συντάγματος και της νομολογίας του ΣτΕ, πώς θα διασφαλίζεται κάποιος για το οίκημα που έχει».

Επίσης, η ρύθμιση θα είναι «τακτοποίηση» με το παρελθόν και ο σχετικός διάλογος από τα συναρμόδια υπουργεία θα αρχίσει αμέσως μετά το Πάσχα, για μια λύση που θα είναι δίκαιη για όσους έχουν αυθαίρετα και παράλληλα θα αποφέρει έσοδα στο Δημόσιο.

Πηγή: econews.gr