Έγινε η κύρωση των τριών πρώτων δασικών χαρτών

Έγινε η κύρωση των τριών πρώτων δασικών χαρτών

Την κύρωση τριών δασικών χαρτών, στις περιοχές Άνθεια Έβρου, Ξηριάς Καβάλας και Λεχαινών Ηλείας για πρώτη φορά από τη σύσταση του ελληνικού κράτους ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωσταντίνου. Ανακοινώθηκε επίσης ότι προχωρούν οι διαδικασίες συνολικά σε 382 περιοχές της χώρας για την κατάρτιση δασικών χαρτών, ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία κύρωσης τους.

Ειδικότερα για την Αττική αναφέρθηκε ότι είναι σε εξέλιξη η κατάρτιση δασικών χαρτών σε συνολικά 49 Καποδιστριακούς ΟΤΑ και με την ολοκλήρωση τους θα αντιμετωπιστούν και εκκρεμή πολεοδομικά ζητήματα. Οι πρώτοι δασικοί χάρτες της Αττικής για Πεντέλη, Νέα Πεντέλη και Μαραθώνα δέχθηκαν βροχή 3000  ενστάσεων.
Οι ενστάσεις εκδικάζονται και οι χάρτες αυτοί θα κυρωθούν στις αρχές του νέου χρόνου. Παράλληλα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών (ΠΣΔΑΤΜ ) άσκησε παρέμβαση για να σταματήσει η στρέβλωση προκήρυξης μελετών με την μορφή υπηρεσιών (Π.Δ. 60/2007) η προμηθειών (118/2007).

Η διοίκηση του ΠΣΔΑΤΜ πραγματοποίησε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και ΑνταγωνιστικότηταςΣωκράτη Ξυνίδη στην διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι προτάσεις του Συλλόγου για καθαρές λύσεις στην ανάθεση των μελετών, σε συνδυασμό με την διαμόρφωση προδιαγραφών ικανών να διασφαλίσουν την επιτυχή παραγωγή γεωχωρικών δεδομένων.
Εξάλλου από το ΥΠΕΚΑ παρουσιάστηκαν νέες ρυθμίσεις, που περιλαμβάνονται στο νέο νόμο για τις οικοδομικές άδειες, οι οποίες αφορούν σε δάση και δασικές εκτάσεις. Ανάμεσα τους περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν:

  • Στη δυνατότητα ιδιωτών να αμφισβητήσουν το τεκμήριο του δημοσίου σε βραχώδεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις.  Και σε αυξημένη δυνατότητα επέμβασης σε δάση ή δασικές εκτάσεις για αθλητικές και τουριστικές χρήσεις.

Πηγή: tee.gr