Επανέρχεται η Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης (ΜΣΔ);
φώτο: agelioforos.gr

Επανέρχεται η Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης (ΜΣΔ);

φώτο: agelioforos.gr

“Παράθυρο» ανοιχτό για το ζήτημα της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης (ΜΣΔ) αφήνει δικαστική απόφαση-έκπληξη”.

Τη στιγμή που η σχετική νομοθεσία (νόμοι 2300/95 και 3044/02) έχει κριθεί δύο φορές αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, το συνταγματικό ζήτημα θα επανεξεταστεί, αυτή τη φορά από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Το Δ τμήμα Αρείου Πάγου με αφορμή υπόθεση ρυμοτομούμενου ακινήτου και «σκληρή» αντιδικία ανάμεσα σε δήμο και στους ιδιοκτήτες, παρέπεμψε το νομικό πρόβλημα στην Ολομέλεια Αρείου Πάγου ως γενικότερου ενδιαφέροντος, αποφεύγοντας να πάρει θέση επί του συνταγματικού ζητήματος και χωρίς να υιοθετήσει την αρεοπαγιτική εισήγηση, που συμφωνούσε με την κρίση του ΣτΕ ότι και οι δύο νόμοι είναι αντισυνταγματικοί.

Τίτλοι
Πολλοί τίτλοι ΜΣΔ έμειναν «παγωμένοι» μετά την κρίση του ΣτΕ ότι ο τρόπος εφαρμογής του θεσμού παραβιάζει τον ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό που επιτάσσει το Σύνταγμα (άρθρο 24). Τώρα η Ολομέλεια Αρείου Πάγου θα επανεξετάσει τη συνταγματικότητα της επίμαχης νομοθεσίας και εφόσον καταλήξει σε διαφορετικό συμπέρασμα από το ΣτΕ, η υπόθεση θα οδηγηθεί -λόγω της σύγκρουσης- για οριστική επίλυση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, που κατά το Σύνταγμα έχει τον τελευταίο λόγο. Η υπόθεση που φέρνει τη ΜΣΔ στην Ολομέλεια Αρείου Πάγου αφορά την αντιδικία μεταξύ των δημοτικών αρχών και των ιδιοκτητών ακινήτων σχετικά με ρυμοτομούμενο ακίνητο, που επρόκειτο να αξιοποιηθεί για χώρους πρασίνου, παιδικής χαράς, στάθμευσης αυτοκινήτων, κλειστού γυμναστηρίου, όπως οριζόταν στο σχέδιο πόλης.

Αποζημίωση
Οι ιδιοκτήτες του ακινήτου είχαν συμφωνήσει με το δήμο, σε εκτέλεση σχετικής πρόβλεψης του ν. 2300/95, αντί να εισπράξουν αποζημίωση για το ρυμοτομούμενο ακίνητο, να πάρουν τίτλους ΜΣΔ. Ετσι κι έγινε και με συμβολαιογραφική πράξη του 1996 έδωσαν τη συναίνεσή τους αντί για χρηματική αποζημίωση να πάρουν τίτλους ΜΣΔ ως αποζημίωση των αναγκαστικά απαλλοτριωθέντων, παραιτούμενοι από κάθε δικαίωμα ή απαίτηση κατά του δήμου (λόγω της απαλλοτρίωσης), στον οποίο και εκχώρησαν όλα τα δικαιώματα κατά των παροδίων ιδιοκτητών.

Πηγή: imerisia.gr