Πτώση στις τιμές ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας
φώτο: imerisia.gr

Πτώση στις τιμές ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας

φώτο: imerisia.gr

Η εξαγγελία των μέτρων για το κέντρο αναμένεται να στρέψει τα βλέμματα υποψήφιων επενδυτών όχι μόνο στις συγκεκριμένες περιοχές που ανακοινώθηκαν (Μεταξουργείο, Κεραμεικός, Γεράνι) αλλά και τις γειτονικές. Ηδη, στην περιοχή του Μεταξουργείου έχουν εμφανιστεί επενδυτές οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε αγορές πολλών ακινήτων. Βέβαια, μεσίτες που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στις συγκεκριμένες περιοχές υποστηρίζουν ότι η «παγωνιά» που κυριαρχεί σε ολόκληρη τη χώρα δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο ούτε το κέντρο της πόλης. «Οι τιμές στο κέντρο της Αθήνας έχουν υποχωρήσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα ώστε να μην ενσωματώνουν πλέον ούτε καν το κόστος της γης» αναφέρει έμπειρος μεσίτης. Οι αγοραπωλησίες έχουν παγώσει, ενώ οι τιμές για τα μεταχειρισμένα έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ενδεικτικά έχουμε τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Μεταξουργείο. Είναι μια από τις περιοχές που εντάχθηκαν στο κυβερνητικό σχέδιο, ενώ έχει χαρακτηριστεί αναπτυσσόμενη λόγω των σχεδίων ανάπλασης που έχουν καταστρωθεί. Στοιχεία πραγματικών συναλλαγών που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες δείχνουν ότι οι μεταχειρισμένες κατοικίες πωλούνται σε τιμές που κυμαίνονται από 800-900 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ για τα νεόδμητα οι τιμές ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ το τετραγωνικό. Για την επαγγελματική στέγη συμβόλαια έχουν υπογραφεί σε τιμές 1.000 έως 2.100 ευρώ το μέτρο. Πάντως, σύμφωνα με τα μεσιτικά γραφεία που παρακολουθούν την περιοχή, προς το παρόν το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά περιορισμένο για την περιοχή, ενώ η απόδοση των μέτρων που ανακοινώθηκαν (μειώσεις φόρων μεταβίβασης και κίνητρα για ανακαινίσεις) θα κριθούν στην πράξη.

β) Πλατεία Βάθης – Ομόνοια. Διαμερίσματα 30ετίας πωλήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες προς 500 και 600 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ τα νεόδμητα είναι είδος εν ανεπαρκεία στη συγκεκριμένη περιοχή. Αντίστοιχες τιμές ισχύουν και για τις ελάχιστες κατοικίες που υπάρχουν στην περιοχή της Ομόνοιας. Τα γραφεία πωλούνται πλέον προς 900 έως 1.100 ευρώ το τετραγωνικό.

γ) Πλατεία Βικτωρίας. Νεόδμητα υπάρχουν και πωλούνται προς 1.500 έως 1.800 ευρώ το τετραγωνικό. Τα μεταχειρισμένα διατίθενται ακόμη και στο ένα τρίτο της συγκεκριμένης τιμής (500 ευρώ), καθώς για την πλατεία Βικτωρίας δεν έχουν ακουστεί ακόμη σχέδια ανάπλασης. Ακόμη και τα γραφεία πωλούνται προς 800-900 ευρώ το μέτρο.

δ) Βοτανικός. Η κτηματαγορά περιμένει να δει τι μέλλει γενέσθαι με την κατασκευή του γηπέδου που -όπως εκτιμάται- μπορεί να αυξήσει τις τιμές των ακινήτων σε ολόκληρη την περιοχή. Οι μεταχειρισμένες κατοικίες πωλούνταν το τελευταίο διάστημα προς 800 έως 1.000 ευρώ το μέτρο, ενώ τα νεόδμητα διατέθηκαν προς 1.700 έως 2.000 ευρώ το τετραγωνικό.

ε) Αγιος Παντελεήμονας. Η ευρύτερη περιοχή θεωρείται αυτή την περίοδο μια από τις πλέον υποβαθμισμένες του λεκανοπεδίου, ενώ είναι εκτός του προγράμματος για τη βελτίωση των συνθηκών στο κέντρο. Τα παλαιά διαμερίσματα πωλούνται ακόμη και προς 500 ευρώ το μέτρο, ενώ οι τιμές για τα νεόδμητα δύσκολα υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ όταν έρχεται η ώρα της υπογραφής του συμβολαίου.

Δείτε συγκεντρωμένα τις τιμές των ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας εδώ.

Πηγή: enet.gr