Τι είναι Αιολική Ενέργεια;
φώτο 2: ανεμογεννήτρια (anemogennitria.gr)

Τι είναι Αιολική Ενέργεια;

Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για το τι είναι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΠΕ. Σήμερα θα μιλήσουμε για μία από τις ΑΠΕ και συγκεκριμένα τι είναι Αιολική Ενέργεια.

φώτο 1: ανεμόμυλος (el.wikipedia.org)

Aιολική ενέργεια, λοιπόν, ονομάζεται η ενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση του ανέμου. Η εκμετάλλευση της ενέργειας του ανέμου από τον άνθρωπο αποτελεί μία πρακτική που βρίσκει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Ονομάστηκε  αίολικη γιατί στην ελληνική μυθολογία ο Αίολος ήταν ο θεός του ανέμου.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας στην παλιά εποχή είναι τα ιστιοφόρα και οι ανεμόμυλοι (φώτο 1).

Σήμερα, για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας χρησιμοποιούμε τις ανεμογεννήτριες (Α/Γ).(φώτο 2)

Οι ανεμογεννήτριες είναι μηχανές οι οποίες μετατρέπουν την κινητική ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρική ενέργεια. Η μετατροπή αυτή γίνεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, μέσω της πτερωτής, έχουμε την μετατροπή της κινητικής ενέργειας του ανέμου σε μηχανική ενέργεια με την μορφή περιστροφής του άξονα της πτερωτής και στο δεύτερο στάδιο, μέσω της γεννήτριας, επιτυγχάνουμε την μετατροπή της μηχανικής ενέργειας σε ηλεκτρική.

φώτο 2: ανεμογεννήτρια (anemogennitria.gr)

Οι Α/Γ χρησιμοποιούνται για την πλήρη κάλυψη ή και τη συμπλήρωση των ενεργειακών αναγκών.  Η αιολική ενέργεια , τελικά, είναι μια πρακτικά ανεξάντλητη πηγή ενέργειας. κλιματικής αλλαγής.

Η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικά πλούσιο αιολικό δυναμικό, σε αρκετές περιοχές της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της Ευβοίας και φυσικά στα νησιά του Αιγαίου.

Για περισσότερα πατήστε εδώ.

Πηγή: ypeka.gr