Φορητή φωτοβολταϊκή μονάδα παράγει πόσιμο νερό

Φορητή φωτοβολταϊκή μονάδα παράγει πόσιμο νερό

Ecos powercube-error imageΤο τελευταίο προϊόν της Ecosphere Technologies συνδυάζει τη χρήση εμπορευματοκιβωτίων, κοινώς κοντέηνερς, με την παραγωγή ηλιακής ενέργειας από αυτόνομα φωτοβολταϊκά και την παραγωγή καθαρού πόσιμου νερού.

Ο “κύβος” Ecos PowerCube, η μεγαλύτερη φορητή μονάδα ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, επιτρέπει τη μεταφορά ενός φορητού φωτοβολταϊκού συστήματος διά στεριάς, αέρος ή θαλάσσης σε οποιοδήποτε σημείο της Γης απαιτείται η παραγωγή ενέργειας. Το σύστημα βασίζεται σε πτυσσόμενα φωτοβολταϊκά πάνελ που εκτείνονται πέραν του εμπορευματοκιβωτίου μεταφοράς, αλλά και σε μια εύκολη να εγκατασταθεί ανεμογεννήτρια. Η παραγόμενη ενέργεια αποθηκεύεται σε μπαταρίες. Η μονάδα είναι σχεδιασμένη με τρόπο ώστε να χωράει σε κοντέηνερ με αποτύπωμα των τριών, έξι και εννέα μέτρων.

Η φωτοβολταϊκή συστοιχία ουσιαστικά ξετυλίγεται από ειδικά προστατευτικά “συρτάρια” και φτάνει σε μέγεθος τριπλάσιο από αυτό του κοντέηνερ. Αυτό επιτρέπει την παραγωγή τετραπλάσιας ποσότητας ενέργειας από αυτή που θα παρήγε εάν είχε το μέγεθος του κοντέηνερ. Η ισχύς της μονάδας ξεκινάει από τα 15 Κιλοβάτ.

Τι άλλο παρέχει η μονάδα

Η μονάδα ενσωματώνει επίσης ένα σύστημα τηλεπικοινωνιών, καθώς και συστήματα επεξεργασίας νερού και διανομής. Τα συστήματα αυτά παρέχουν συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων, δορυφορικές επικοινωνίες και καθαρό νερό.

Η μονάδα μπορεί να εξυπηρετήσει υποδομές όπως νοσοκομεία και σχολεία και έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και σε έργα ηλεκτροπαραγωγής σε απομακρυσμένες περιοχές.

Μόλις η μονάδα “ανοίξει” και τεθεί σε λειτουργία κάτω από τα πάνελ δημιουργείται μια καλυμμένη περιοχή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αίθουσα διδασκαλίας ή ως κοιτώνας. Σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών, η μονάδα μπορεί να αναδιπλωθεί ταχύτατα, ενώ ο έλεγχος και η λειτουργία της είναι εφικτή από απόσταση.

Σύμφωνα με τον Κόρεϋ ΜακΓκάιρ, διευθυντή μάρκετινγκ της εταιρείας,η μονάδα σχεδιάστηκε κατόπιν πρότασης του μέλους του ΔΣ Ζαν-Μισέλ Κουστώ, πρωτότοκου γιου του θρυλικού Ζακ-Υβ. “Μας ζήτησε να σκεφτούμε τρόπους να φέρουμε ενέργεια, νερό και επικοινωνίες σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς να εξαρτιόμαστε από τα ορυκτά καύσιμα” δήλωσε.

Πηγή: econews.gr