Κατάργηση σύμβασης της "Κτηματολόγιο Α.Ε." με την "ΟΤΕ Α.Ε."

Κατάργηση σύμβασης της “Κτηματολόγιο Α.Ε.” με την “ΟΤΕ Α.Ε.”

ktimatologio-error imageΜε ρύθμιση, η οποία μπήκε μάλλον από καραμπόλα την τελευταία ώρα στο νέο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων (ν. 4178/2013) του υπουργείου Περιβάλλοντος, καταργείται η «αμαρτωλή» σύμβαση, που δέσμευσε την «Κτηματολόγιο Α.Ε.» να παραδίδει από το 2009 έως τουλάχιστον το 2015 τα ευαίσθητα γεωχωρικά δεδομένα της Ελλάδας κατ’ αποκλειστικότητα στη γερμανικών συμφερόντων ΟΤΕ Α.Ε.

Ταυτοχρόνως με την ίδια ρύθμιση, όπως επιβάλλει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συγχρηματοδοτεί την παραγωγή των προγραμμάτων, καθιερώνεται πλέον κανονικά και με το νόμο και στην Ελλάδα η ελεύθερη και δωρεάν διάθεση των γεωχωρικών δεδομένων για τους πολίτες και τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η νέα ρύθμιση, που λύνει το «γόρδιο δεσμό» των γεωχωρικών δεδομένων, κατατέθηκε ως τροπολογία από το βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Θωμά Ψύρρα και ενσωματώθηκε ως διάταξη στο νόμο, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτης την έκανε αποδεκτή, στο πλαίσιο πολιτικού ανοίγματος που είχε αναλάβει προς όλα τα κόμματα, επιδιώκοντας κοινοβουλευτικές συναινέσεις στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα.

Αδειάζονται λοιπόν… κανονικά και με το νόμο δύο διαδοχικές διοικήσεις της «Κτηματολόγιο Α.Ε.». Η διοίκηση της περιόδου 2009-2013 του απελθόντος προέδρου Απόστολου Αρβανίτη, που σύναψε και υλοποίησε την «αμαρτωλή» σύμβαση με την ΟΤΕ Α.Ε., αλλά και η νέα διοίκηση της εταιρείας του Δημοσίου για το Κτηματολόγιο, που μετονομάσθηκε πλέον σε Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ Α.Ε.).

Ο νέος πρόεδρος της ΕΚΧΑ Α.Ε. Δημήτρης Καλουδιώτης (κατά σύμπτωση προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ), λίγα 24ωρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, απαντώντας στα δημοσιεύματα της «Κ.Ε.» είχε σπεύσει να υπεραμυνθεί των επιλογών του προκατόχου του στη διαχείριση των γεωχωρικών δεδομένων και στη σύμβαση με τον ΟΤΕ.

Ζήτημα πρώτης γραμμής προκύπτει και για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία μέχρι τώρα -τουλάχιστον επισήμως- τήρησε αποστάσεις από το θέμα. Τώρα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ καλείται εξ αντικειμένου να πάρει θέση και να ζητήσει από την εποπτευόμενη εταιρεία ΕΚΧΑ Α.Ε. να προχωρήσει σε άμεση εφαρμογή του νόμου, που φέρει από κάτω φαρδιά πλατιά την υπογραφή τού αναπληρωτή υπουργού Σ. Καλαφάτη.

Δηλαδή να κινηθούν αμέσως οι διαδικασίες ακύρωσης της σύμβασης της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» με την ΟΤΕ Α.Ε., παρά τις όποιες πιέσεις και αντιδράσεις είναι πιθανόν να ασκηθούν από τους ισχυρούς μετόχους της γερμανικής πλειοψηφίας του Ομίλου και παράλληλα να οργανωθούν οι διαδικασίες και οι δομές, που θα διασφαλίζουν την ελεύθερη και δωρεάν διάθεση των δεδομένων.

Πηγηή: enet.gr