Προσφορές για το Κτηματολόγιο

Προσφορές για το Κτηματολόγιο

ktimatologio-error imageΣχεδόν το σύνολο των γραφείων που ασχολούνται με τοπογραφικές μελέτες, όπως άλλωστε αναμενόταν, κατέθεσε προσφορές στους διαγωνισμούς για τα 28 εναπομείναντα έργα κτηματογράφησης, συνολικού προϋπολογισμού 573 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία κατατέθηκαν 61 προσφορές από 20 κοινοπραξίες, στις οποίες συμμετέχουν από 3 έως 11 εταιρείες. Σε δύο από τα έργα οι προσφορές που κατατέθηκαν ήταν από έναν και μόνον ενδιαφερόμενο. Σε επτά έργα εκδήλωσαν ενδιαφέρον 3 κοινοπρακτικά σχήματα και στα υπόλοιπα 19 οι προσφορές ήταν από δύο  κοινοπραξίες. Από τις 20 κοινοπραξίες οι 4 είναι ξένες (δύο ισπανικές, μία βουλγαρική και μία σουηδική).

Η εκτίμηση της ΕΚΧΑ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση) είναι πως η ανάθεση των έργων θα ξεκινήσει το καλοκαίρι. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων, θα χρειαστούν από 6 έως 12 μήνες. Τα 28 προαναφερόμενα έργα αφορούν την κτηματογράφηση του 42% των εναπομεινάντων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των πολιτών ή το 62% της έκτασης της χώρας. Όπως είναι γνωστό, ο στόχος είναι έως το 2020 να έχει κτηματογραφηθεί το σύνολο της χώρας, να ολοκληρωθούν και να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες (υλοποιείται σχετικό πρόγραμμα) και τελικά να λειτουργήσει ένα ολοκληρωμένο, αποκεντρωμένο σύστημα κτηματολογικών γραφείων.

Για την κτηματογράφηση που έχει προχωρήσει έχουν «τρέξει» πάνω από 120 μελέτες – έργα και όπως είναι γνωστό, μία από τις βασικές αιτίες της μεγάλης καθυστέρησης μέχρι τώρα ήταν οι χρονοβόρες διαδικασίες. Ακόμη, επικράτησε κλίμα ανταγωνισμού με διαρκείς προσφυγές στη Δικαιοσύνη, ασφαλιστικά μέτρα, ενστάσεις κλπ., ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τις 300 με αποτέλεσμα να υπάρχουν μελέτες κτηματογράφησης που προκηρύχτηκαν το 2008 και δεν έχουν ακόμα ανατεθεί. Τα 28 έργα έχουν προκηρυχθεί με το νέο καθεστώς, με το οποίο μεταξύ άλλων έχουν μειωθεί τα στάδια αξιολόγησης από τρία σε δύο, κάτι που σύμφωνα με την ΕΚΧΑ περιορίζει τις δυνατότητες προσφυγής των υποψήφιων αναδόχων κατά περίπου 70%. Ωστόσο, είναι σαφές πως αν και το πρόσφατα νομοθετημένο καθεστώς αποτύχει, το Κτηματολόγιο δεν θα ολοκληρωθεί και πάλι στην ώρα του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Οικονομία.

Η ΕΚΧΑ στο μεταξύ, έχει προετοιμάσει για να ανταποκριθεί στο μεγάλο φόρτο εργασίας, σχέδιο Διοίκησης Μεγάλων Έργων, για το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι χρησιμοποιεί σύγχρονη τεχνολογία και αξιοποιεί τα στελέχη της. Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας για το Κτηματολόγιο εκτιμά ότι οι υποψήφιοι ανάδοχοι έχουν αποκτήσει την τεχνογνωσία και την εταιρική εμπειρία που απαιτεί το σύνθετο έργο της κτηματογράφησης και καθώς το έργο που πρέπει να υλοποιηθεί είναι τόσο μεγάλο, ώστε «να έχουν όλοι δουλειά», ελπίζει ότι θα περιοριστούν στις απολύτως αναγκαίες οι κάθε είδους δικαστικές προσφυγές από την πλευρά των συμμετεχόντων στους διαγωνισμούς, με στόχο τα έργα να προχωρήσουν απρόσκοπτα. Επίσης, καθώς η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, η ΕΚΧΑ συνεργάζεται με την Task Force.

Πηγή: tee.gr , Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ  Σελίδες 1-12 | 04 /12/2013