Σαράντα μέχρι στιγμής τα κατεδαφιστέα κτίρια στην Κεφαλονιά

Σαράντα μέχρι στιγμής τα κατεδαφιστέα κτίρια στην Κεφαλονιά

kefalonia seismos-error imageΣαράντα είναι μέχρι στιγμής τα κατεδαφιστέα κτίρια στην Κεφαλονιά. Κατά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο ελέχθησαν 4.026 δημόσια και ιδιωτικά κτίρια σε Αργοστόλι, Ληξούρι και Ιθάκη εκ των οποίων τα 1.614 κρίθηκε ότι ήταν προσωρινά μη κατοικήσιμα.

Κατά το δευτεροβάθμιο έλεγχο, έως την περασμένη Κυριακή, πραγματοποιήθηκαν 1.579 αυτοψίες στα μη κατοικήσιμα κτίρια από τα οποία 469 χαρακτηρίστηκαν «πράσινα» (30%), 988 «κίτρινα» (62%) και 122 «κόκκινα» (8%). Στον επανέλεγχο, από τριμελή επιτροπή, προέκυψε ότι τα 40 πρέπει να κατεδαφιστούν.
 

«Στους δυο μεγάλους σεισμούς καταγράφηκαν πολύ υψηλές επιταχύνσεις 0,53g και 0,72g αντίστοιχα. Παρ’ ότι, σύμφωνα με τον κτιριοδομικό κανονισμό, τα κτίρια υπολογίζονται με επιτάχυνση 0,36g οι κτιριακές υποδομές άντεξαν με ευτυχή κατάληξη να μην υπάρξει κατάρρευση κτιρίου, θάνατος ή τραυματισμός πολίτη» επεσήμανε χθες, Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι συνεχίζονται και εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί ως την ερχόμενη Παρασκευή. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) θα λειτουργεί σε δύο γραφεία στο νησί, στο Αργοστόλι (κτίριο ΤΕΙ) και στο Ληξούρι (οδός Ριζοσπαστών και Αντιόχου Ευαγγελάτου), προκειμένου να δέχεται τις αιτήσεις των πολιτών για την επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης.

56 τα κατάλληλα σχολεία

Από τις 65 σχολικές μονάδες της Κεφαλλονιάς, οι 37 κατατάσσονται στην κατηγορία Α (κατάλληλες άμεσα για χρήση), οι 19 στην κατηγορία Β (κατάλληλες άμεσα για χρήση, οι οποίες θα επισκευάζονται σε ώρες μη λειτουργίας) ενώ εννιά κρίθηκαν ακατάλληλες και θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν μόνο μετά από επισκευές. Στην Ιθάκη, τρεις σχολικές μονάδες έχουν καταταγεί στην κατηγορία Α και τέσσερις στην κατηγορία Β.

Όσο για το νοσοκομείο Ληξουρίου, μετά τον δευτεροβάθμιο έλεγχο χαρακτηρίστηκε ως λειτουργικό.

Οι ζημιές σε λιμάνια και δρόμους

Έως τον Μάιο θα έχουν αποκατασταθεί δύο από τις τέσσερις ράμπες εξυπηρέτησης του ferryboat της γραμμής Αργοστόλι – Ληξούρι στον λιμένα του Ληξουρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών. Όσον αφορά τις μεσοπρόθεσμες επεμβάσεις αποκατάστασης των υπόλοιπων ζημιών στο δυτικό κρηπίδωμα, του κεντρικού προβλήτα, του υπήνεμου μόλου, καθώς και του ακρομολίου του προσήνεμου μόλου, το χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα εκτέλεσης εργασιών κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμικής Γεωτεχνικής Μηχανικής στο ΕΜΠ κ. Ιωάννη Πρωτονοτάριο, η σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλλονιά ανέδειξε πολλές αστοχίες στις δημόσιες υποδομές. Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου του ΤΕΕ, «υπήρξε κακοκατασκευή στο λιμάνι του Ληξουρίου. Είχαν χρησιμοποιηθεί μπάζα για την κατασκευή του κρηπιδότοιχου».

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο καθηγητής Εδαφοδυναμικής του ΕΜΠ κ. Γιώργος Μπουκοβάλας, το παλιό τμήμα του λιμανιού στο Ληξούρι (του ’59) συμπεριφέρθηκε καλύτερα από τα νεότερα τμήματα. Πολλές είναι και οι βλάβες που καταγράφηκαν στο οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, ως τις 20 Μαρτίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και θα δημοπρατηθεί το έργο. Μάλιστα, παράγοντες του υπουργείου εκτιμούν ότι η αποκατάσταση του οδικού δικτύου θα ολοκληρωθεί στα μέσα Μαΐου.

Ανακατασκευές ή επισκευές κτιρίων

Η στεγαστική συνδρομή για επισκευή ή ανακατασκευή κτιρίου συνίσταται σε 80% δωρεάν κρατική βοήθεια, η οποία θα χορηγείται από την ΥΑΣ και σε 20% άτοκο δάνειο. Δικαιούχοι θα είναι οι ιδιοκτήτες που έχουν πλήρη ή ψιλή κυριότητα κτιρίων τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» και «κόκκινα», αλλά και «πράσινα» εφόσον έχουν βλάβες.

Τα ποσά της στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή κτιρίων, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, είναι 1.000 ευρώ/m² (με ανώτατο όριο επιφανείας 120 m²) για κατοικία, 500 ευρώ/m²για επαγγελματικούς χώρους, 250 ευρώ /m²για κτηνοτροφικές μονάδες, αγροικίες εποχιακής χρήσης, στάβλους, αγροτικά κτίσματα και 500 ευρώ /m²για κτίρια κοινωφελούς χρήσης που ανήκουν στο Δημόσιο, ή σε ΝΠΔΔ, δήμους και ιδρύματα.

Για την επισκευή κτισμάτων, η στεγαστική συνδρομή υπολογίζεται ανάλογα με τις ζημιές και σύμφωνα με το εγκεκριμένο τιμολόγιο επισκευών της Υπηρεσίας. Το ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 450 ευρώ/m²για κτίρια με βλάβες σε φέροντα και μη φέροντα στοιχεία (εμβαδό έως 120 m²) και 250 ευρώ/m²για κτίρια με βλάβες σε μη φέροντα στοιχεία (εμβαδό έως 120 m²).

Οι επισκευές μπορούν να περιμένουν, οι υποστυλώσεις όχι

Σε κάθε περίπτωση, οι επισκευές μπορούν να περιμένουν έως ότου σταματήσει να σείεται η γη στην Κεφαλλονιά, πρέπει όμως να προχωρήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα οι υποστυλώσεις. «Πρέπει να γίνει μια οργανωμένη υποστύλωση σήμερα. Πολλά σημαντικά μνημεία -εκκλησίες, μοναστήρια κ.ά.- αν δεν υποστυλωθούν μπορεί να καταρρεύσουν» τόνισε ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών και διευθυντής του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Κωνσταντίνος Σπυράκος.

Στα κτίρια, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που κατέγραψαν οι μηχανικοί, σύμφωνα με τον στατικό Παναγιώτη Ψυχογιό, ήταν η οξείδωση των οπλισμών σχεδόν σε όλα τα δημόσια κτίρια, αλλά και τα ιδιωτικά. Όπως υποστήριξε ο κ. Σπυράκος, ο Νέος Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός (ΝΕΑΚ) θα πρέπει να συμπληρωθεί με διατάξεις για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, την προστασία αντικειμένων και εκθεμάτων μουσείων, τις εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης κτλ.

Οι ειδικοί επιστήμονες του ΤΕΕ αναφέρθηκαν και στις βλάβες που υπέστησαν οι αυθαίρετες κατασκευές. Όπως ανέφερε ο κ. Σπίρτζης, όσα αυθαίρετα της Κεφαλλονιάς υπάγονται στον νέο νόμο 4178/13 θα πρέπει να ελέγχονται καθώς «το Δελτίο δομικής Τρωτότητας δεν απαιτείται για κατοικίες, σύμφωνα με τον νόμο του ΥΠΕΚΑ».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε στην κατάργηση της ΥΑΣΒΕ (Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος) και των ΤΑΣ (Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων) και τόνισε ότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε να αναλάβουν πρόσθετες αρμοδιότητες, όπως είναι οι έλεγχοι των δημόσιων κτιρίων και υποδομών και η αντισεισμική θωράκισή τους. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει έλεγχος των κτιρίων που δεν αποκατέστησαν βλάβες από τους σεισμούς της  Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Αιγίου.  Αυτή η εργασία πρέπει να προβλεφθεί στην Κεφαλλονιά και να γίνει έστω και τώρα για τις προηγούμενες πληγείσες περιοχές από την ΥΑΣ και τις υπηρεσίες δόμησης».

Πηγή: tovima.gr