«Εξοικονόμηση κατ΄οίκον»: Διευκρινήσεις από ΥΠΕΚΑ για την εφαρμογή του.
φώτο : naftemporiki.gr

«Εξοικονόμηση κατ΄οίκον»: Διευκρινήσεις από ΥΠΕΚΑ για την εφαρμογή του.

Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του προγράμματος Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με εγκύκλιο στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα διαμερίσματα που έχουν δηλωθεί ως κενά στο έντυπο Ε2 της Εφορίας, ενώ καθορίζεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στις περιπτώσεις που το ακίνητο ανήκει σε ανήλικο.

φώτο : naftemporiki.gr

Το πρόγραμμα παρέχει επιδοτήσεις, άτοκα και χαμηλότοκα δάνεια για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατοικιών ενώ οι αιτήσεις για υπαγωγή θα υποβάλλονται ως τις 31 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ:

1. Σε περίπτωση όπου η πλήρης κυριότητα ανήκει σε άτομο που δεν έχει δικαίωμα υπογραφής (ανήλικο ή άτομο που έχει τεθεί υπό δικαστική συμπαράσταση), και υπάρχει επιθυμία συμμετοχής στο πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία που ορίζεται στο νόμο (Αστικός Κώδικας και Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας), εφαρμοζομένων των διατάξεων περί γονικής μέριμνας, επιτροπείας ανηλίκου και δικαστικής συμπαράστασης (στερητικής και επικουρικής).

Η αίτηση υπαγωγής στο Πρόγραμμα γίνεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο προσκομίζοντας τα δικαιολογητικά που συμπεριλαμβάνουν τα ιδιοκτησιακά στοιχεία του “ατόμου που βρίσκεται υπό την επιμέλεια τρίτου”. Για την κατάταξη του “άτομου που βρίσκεται υπό την επιμέλεια τρίτου” στις εισοδηματικές κατηγορίες ωφελουμένων λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του νόμιμου εκπροσώπου.

Στην περίπτωση που το “άτομο που βρίσκεται υπό την επιμέλεια τρίτου”, υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση, ο νόμιμος εκπρόσωπος υποβάλλει ως δικαιολογητικά τις φορολογικές δηλώσεις αυτού του ατόμου, οι οποίες και λαμβάνονται υπόψη για την κατάταξη του “άτομου που βρίσκεται υπό την επιμέλεια τρίτου” στις εισοδηματικές κατηγορίες ωφελουμένων.

2. Σε περίπτωση που κάποιος εκ των συγκύριων δεν έχει δικαίωμα υπογραφής (είναι ανήλικος ή άτομα που έχουν τεθεί υπό δικαστική συμπαράσταση), είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του και αυτή θα δίνεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο, όπως ορίζεται στο νόμο (Αστικός Κώδικας και Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας), εφαρμοζομένων των διατάξεων περί γονικής μέριμνας, επιτροπείας ανηλίκου και δικαστικής συμπαράστασης (στερητικής και επικουρικής).

3. Σύμφωνα με τον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να χρησιμοποιείται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία. Επομένως ένα διαμέρισμα που έχει δηλωθεί στο Ε2 ως “κενό” δεν είναι επιλέξιμο για το Πρόγραμμα.

Ωστόσο, σε περίπτωση που ένα διαμέρισμα έχει δηλωθεί ως “κενό” στο Ε2 και αυτό αποτελεί μέρος αίτησης πολυκατοικίας ως ενιαίο κτήριο μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος.

Σύμφωνα με αυτόν, σε περίπτωση πολυκατοικίας θα πρέπει τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτησιών (διαμερίσματα και μη) να χρησιμοποιείται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία. Στην περίπτωση αυτή θεωρούνται ως επιλέξιμα και τα λοιπά διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως εξοχική ή άλλη δευτερεύουσα κατοικία καθώς και διαμερίσματα που είναι χαρακτηρισμένα ως “κενά” στο Ε2.

4. Σε περίπτωση που μια πολυκατοικία έχει αρχική οικοδομική άδεια πριν το 1980 αλλά έχουν γίνει προσθήκες ιδιοκτησιών με έκδοση μεταγενέστερης άδειας (μετά το 1980), μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα για το τμήμα της που έχει ανεγερθεί με άδεια πριν το 1980. Στην περίπτωση αυτή οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες πρέπει να συμμετέχουν με ίδια κεφάλαια για τις κοινόχρηστες παρεμβάσεις καθώς και για τυχόν παρεμβάσεις που αφορούν τα διαμερίσματά τους στη βάση της πρότασης του Ενεργειακού Επιθεωρητή.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνει δεκτή στο πρόγραμμα αίτηση που αφορά μεμονωμένο διαμέρισμα (ήτοι όχι στο πλαίσιο αίτησης πολυκατοικίας ως σύνολο κτηρίου) που φέρει άδεια μετά την 31.12.1979.

5. Σε περίπτωση που μια μονοκατοικία, ήτοι το ενιαίο κτήριο που περιλαμβάνει μία μόνο ιδιοκτησία ή ένα μεμονωμένο διαμέρισμα, έχει αρχική οικοδομική άδεια πριν το 1980 αλλά έχουν γίνει προσθήκες με έκδοση μεταγενέστερης άδειας (μετά το 1980), μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα στο σύνολό τους.

6. Ο πολίτης μπορεί να κάνει αίτηση Υπαγωγής για μια μονοκατοικία ή ένα μεμονωμένο διαμέρισμα πολυκατοικίας και παράλληλα αιτήσεις Υπαγωγής για διαμερίσματα (περισσότερα από ένα) που έχει στην ιδιοκτησία του σε μία ή περισσότερες πολυκατοικίες χωρίς κανένα περιορισμό στον αριθμό των διαμερισμάτων και τον αριθμό των πολυκατοικιών, εφόσον αυτές αποτελούν μέρος αίτησης για πολυκατοικίας ως σύνολο κτηρίου.

7. Σε περίπτωση που ο πολίτης δεν διαθέτει δικαιολογητικό από ΔΟΥ (ΕΤΑΚ, βεβαίωση) για την τιμή ζώνης μπορεί να προσκομίσει υπεύθυνη δήλωση ότι δεν διαθέτει τα ανωτέρω δικαιολογητικά μαζί με έναν λογαριασμό ΔΕΗ. Στην περίπτωση αυτή, η Τράπεζα για την τελική καταχώρηση της τιμής ζώνης διενεργεί έλεγχο βάσει της λίστας με τις τιμές ζώνης του Υπουργείου Οικονομικών.

πηγή: naftemporiki.gr