Έκδοση ηλεκτρονικών οικοδομικών αδειών και Σώμα Ορκωτών Μηχανικών
φώτο: imerisia.gr

Έκδοση ηλεκτρονικών οικοδομικών αδειών και Σώμα Ορκωτών Μηχανικών

φώτο: imerisia.gr

Τι θα λέγατε για την έκδοση ηλεκτρονικών  οικοδομικών αδειών, χωρίς να «τρέχετε στις «φοβερές» πολεοδομίες;

Ανακοινώθηκε, λοιπόν, ότι με ηλεκτρονικές οικοδομικές άδειες «εξπρές» θα χτίζουν σύντομα οι Ελληνες, ενώ περιορίζεται δραστικά ο ρόλος των πολεοδομιών, οι συναλλαγές με τις οποίες θα γίνονται πια με ηλεκτρονικό τρόπο σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και του «γρηγορόσημου».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή το υπουργείο Περιβάλλοντος , επισπεύδεται ο χρόνος έκδοσης των οικοδομικών αδειών μόλις σε δύο ημέρες. Θεσπίζεται ακόμη το αρχικό στάδιο της «έγκρισης δόμησης». Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος αναμονής προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις επτά ημέρες. Οι πολεοδομίες θα είναι πλέον αρμόδιες μόνο για τον έλεγχο της νομιμότητας των δικαιολογητικών του φακέλου, ενώ οι οικοδομές θα κατασκευάζονται με αποκλειστική ευθύνη των επιβλέποντων μηχανικών.

Ωστόσο, αυξάνεται το κόστος της οικοδομικής άδειας καθώς επιβάλλεται ειδικό παράβολο για τη χρηματοδότηση του ειδικού Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Μηχανικών που δημιουργείται με το σχέδιο νόμου. Το Σώμα αυτό θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τους ελέγχους που πλέον επιβάλλονται σε κάθε στάδιο της οικοδομής.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα για τις προυποθέσεις που πρέπει να πληρούν το Σώμα Ελεγκτών Μηχανικών, για τα δικαιολογητικά για την έκδοση αδειών κ.λ.π

Πηγή: imerisia.gr