Έρχεται μεγάλη ύφεση στην κτηματαγορά για τα επόμενα τρία χρόνια
φώτο: buildnet.gr

Έρχεται μεγάλη ύφεση στην κτηματαγορά για τα επόμενα τρία χρόνια

φώτο: buildnet.gr

Για βαθιά ύφεση στην κτηματαγορά και για δυσκολία να αναστραφεί το κακό κλίμα που επικρατεί, κάνει λόγο Εκθεση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). Χιλιάδες απούλητα ακίνητα, υπερεκτιμημένες τιμές κατά 10% έως 30%, μείωση της αγοραστικής δύναμης και αύξηση της ανεργίας, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κτηματαγορά, σύμφωνα με τον κ. Επαμεινώνδα Πανά, Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Στατιστικής του ΟΠΑ.

Αναλυτικότερα, η μείωση των πωλήσεων έχει φτάσει σήμερα έως και το 70% και τα αδιάθετα ακινήτα αγγίζουν τις 270.000 σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, η υπέρμετρη φορολόγηση της κατοικίας, φαίνεται να αλλάζει το σκηνικό στην κτηματαγορά, ώστε κάποιος να αναρωτιέται αν έχει πλεον κίνητρο και ενδιαφέρον να επενδύσει σε ακίνητο. Επίσης, οι αποδόσεις των ακινήτων που διαμορφώνονταν στο παρελθόν στο 5-6% σήμερα βρίσκονται στο 3-3,5% για κατοικίες έως 120 τ.μ. περίπου.

Σύμφωνα με τον κ. Πανά το κράτος αντιμετωπίζει το ακίνητο με σχεδόν αποκλειστικό κριτήριο τη φορολογία, την ίδια στιγμή που η μεγάλη αύξηση της ανεργίας, έχει βγάλει εκτός αγοράς χιλιάδες υποψήφιους επενδυτές και η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί σε συνδυασμό και με το “κλείσιμο” του τραπεζικού δανεισμού.

Επίσης, το μεγάλο απόθεμα απούλητων κατοικιών, σύμφωνα με τον κ. Πανά, “αποτελεί βάρος για τους ιδιοκτήτες – κατασκευαστές γιατί δεσμεύει κεφάλαια κι έχει κόστος συντήρησης”.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου, η υπερπροσφορά κατοικιών σημαίνει ότι σε κάποια στιγμή οι τιμές θα μειωθούν, κάνοντας λόγο για τιμές σήμερα υπερεκτιμημένες κατά 10% έως 30%.

Τέλος, η απαισιοδοξία συνεχίζει να κυριαρχεί στους ανθρώπους της αγοράς, μιας και το 92,6% προβλέπει ότι η κρίση θα διαρκέσει από 1 έως 3 χρόνια.

Πηγή: buildnet.gr