Έρχονται τα πλαστικά φωτοβολταϊκά σε πέντε χρόνια
φώτο: econews.gr

Έρχονται τα πλαστικά φωτοβολταϊκά σε πέντε χρόνια

φώτο: econews.gr

Ομάδα Βρετανών επιστημόνων εκτιμά ότι τα πλαστικά φωτοβολταϊκά θα είναι εμπορικώς εκμεταλλεύσιμα σε πέντε με δέκα χρόνια. Οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς χάρη στα κίνητρα που παρέχουν οι κυβερνήσεις για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση εναλλακτικών μορφών ενέργειας αντί του άνθρακα.

Ωστόσο, η ηλιακή ενέργεια καλύπτει προς το παρόν ποσοστό 1% με 2% της παγκόσμιας ζήτησης σε ηλεκτρισμό. Η πλειοψηφία των ηλιακών κυψελών κατασκευάζεται από πυρίτιο, με το πλαστικό να εμφανίζεται ως η νέα λύση για ταχύτερη και φθηνότερη παραγωγή φωτοβολταϊκών.

Βρετανοί επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και του Σέφιλντ εξέφρασαν την πεποίθηση πως σε πέντε με δέκα χρόνια θα υπάρξει μαζική παραγωγή πλαστικών φωτοβολταϊκών, καθώς ως τότε θα έχει επιτευχθεί η επιμήκυνση του χρόνου ζωής τους.

Η νέα μέθοδος παραγωγής φωτοβολταϊκών προβλέπει την εκτύπωση ή «επικάλυψη» τους σε χαμηλές θερμοκρασίες, γεγονός που επιτρέπει τη χρήση του πλαστικού, έναντι της πλέον διαδεδομένης σήμερα μεθόδου εξάτμισης του πυριτίου σε γυάλινη ή μεταλλική επιφάνεια.

Πηγή: econews.gr