Αμοιβές μηχανικών για τα αυθαίρετα. Τοπογραφικό διάγραμμα θα συνοδεύει τις βεβαιώσεις

Αμοιβές μηχανικών για τα αυθαίρετα. Τοπογραφικό διάγραμμα θα συνοδεύει τις βεβαιώσεις

Αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης θα είναι η αμοιβή του μηχανικού που αναλαμβάνει την τακτοποίηση ενός αυθαιρέτου αλλά και την έκδοση βεβαιώσεων για τη μεταβίβαση των ακινήτων.

Αυτό ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Παράλληλα, διευκρινίστηκε ότι για τη μεταβίβαση οικοπέδων και γηπέδων στα οποία δεν υπάρχει κτίσμα απαιτείται βεβαίωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση του μηχανικού ότι δεν υπάρχει κτίσμα, η οποία θα συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα.

Ετσι, σύμφωνα με μηχανικούς, στην πράξη η τακτοποίηση ενός αυθαιρέτου και για τις δύο φάσεις αν πρόκειται για κατοικία θα κοστίζει από 1.000 έως και πάνω από 3.000 ευρώ. Το κόστος για την πρώτη φάση που αφορά την εκτίμηση, την αποτίμηση των παρανομιών και την ηλεκτρονική αίτηση διαμορφώνεται γύρω στα 400 ευρώ κατά μέσο όρο. Για τη δεύτερη φάση που αφορά τη σύνταξη των τελικών σχεδίων διαμορφώνεται από 600 έως 3.000 ευρώ. Οπως λένε μηχανικοί «τα αυθαίρετα δεν είναι τυποποιημένα όπως οι ημιυπαίθριοι, γι’ αυτό υπάρχει απόκλιση στις τιμές».

Πηγή: tanea.gr