Από Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012 το ενεργειακό πιστοποιητικό στις μισθώσεις ακινήτων άνω των 50 τ.μ.
φώτο: buildnet.gr

Από Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012 το ενεργειακό πιστοποιητικό στις μισθώσεις ακινήτων άνω των 50 τ.μ.

φώτο: buildnet.gr

Από την προσεχή Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012 θα εφαρμοστεί το ενεργειακό πιστοποιητικό στις μισθώσεις ακινήτων, αν δεν υπάρξει νέα αναβολή. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για τη μίσθωση κάθε ιδιοκτησίας άνω των 50 τ.μ. θα χρειάζεται πιστοποητικό ενεργειακού επιθεωρητή.

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ζητά αναβολή για τα ενεργειακά πιστοποιητικά στις μισθώσεις ακινήτων, λόγω των σημερινών δυσμενών συνθηκών της οικονομίας και της κτηματαγοράς, αλλά και του νέου ειδικού τέλους ακινήτων και των νέων πιστοποιητικών και βεβαιώσεων που συνεχώς αυξάνονται, ενώ ταυτόχρονα επιμένει και στο θέμα της κατάργησης των κατώτατων αμοιβών των ενεργειακών επιθεωρητών.

Διεκρινίζεται ότι σύμφωνα με εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ, η υποχρώση έκδοσης Ενεργειακού πιστοποιητικού ισχύει για τις αγοραπωλησίες κτιρίων εμβαδού άνω των 50 τ.μ. και για νέες μισθώσεις ολόκληρων κτιρίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ, το ΥΠΕΚΑ έχει ως τώρα αρνηθεί τη νέα αναβολή, πράγμα που σημαίνει ότι από 9-1-2012 θα είναι υποχρεωτικό και για τις μισθώσεις επί μέρους τμημάτων κτιρίων, πλην αποθηκών και γκαράζ εμβαδού άνω των 50 τ.μ..

Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι η ενεργειακή επιθεώρηση επιβάλλεται σε περίοδο μείωσης των ενοικίων και πλήρους απραξίας στη μισθωτική αγορά και έρχεται να προστεθεί στο χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, στις βεβαιώσεις πολεοδομικής νομιμότητας που θεσπίστηκαν με το νόμο για τα αυθαίρετα και τα νέα “εξαρτημένα τοπογραφικά” που απαιτούνται σε όλα τα συμβόλαια, ακόμη και στις γονικές παροχές.

Η Ομοσπονδία έχει ζητήσει την αναβολή των ενεργειακών πιστοποιητικών για τις μισθώσεις τουλάχιστον για ένα χρόνο, προκειμένου “να μην μπλοκάρουν ακόμα και αυτές οι λίγες μισθώσεις που μπορεί να πραγματοποιηθούν μέσα στο προσεχές διάστημα, και να μην είναι οι πολίτες εκτεθειμένοι σε αμοιβές ενεργειακών επιθεωρητών που τυπικά και μόνον έχουν απελευθερωθεί”.

Όπως αναφέρεται ακόμα και η συνεχής μείωση ή και μη καταβολή των μισθωμάτων, καθιστούν απολύτως αδύνατο για χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και επαγγελματικών χώρων, να συγκεντρώσουν τα πάμπολλα (έως και 17) απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση ενός ακόμη γραφειοκρατικού πιστοποιητικού, “χωρίς καμιά απολύτως αξία υπέρ του βαρυνόμενου ιδιοκτήτη, και να πληρώσουν ελεύθερα καθοριζόμενες αμοιβές ενεργειακών επιθεωρητών, συχνά μεγαλύτερες ακόμα και από το μηνιαίο μίσθωμα (με ελάχιστο τελικό κόστος τα 3 ευρώ ανά τ.μ. στα επαγγελματικά κτίρια)”.

Σημειώνεται, ότι για ενεργειακό πιστοποιητικό τριαριού στην Κυψέλη, που θα μισθωθεί 250 ευρώ, η αξιούμενη αμοιβή υπερβαίνει το ένα μηνιαίο μίσθωμα, για ένα πιστοποητικό, που σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, ο ρόλος του είναι να απαξιώσει περαιτέρω την περιουσία εκείνου που καλείται να το πληρώσει, χωρίς να του προσφέρει το παραμικρό.

Πηγή: buildnet.gr