Αυθαίρετο και το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης
φώτο: agelioforos.gr

Αυθαίρετο και το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

φώτο: agelioforos.gr

Μετά από τους αυθαίρετους δύο όροφους του πρώην Υπουργείου Εμπορίου στην Κάνιγγος, τώρα ένα άλλο κτίριο χωρίς οικοδομική άδεια ανήκει στο Δημόσιο.

Αυτό είναι το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, και σύμφωνα με αυτοψία που πραγματοποίησε έπειτα από καταγγελία, τριμελής επιτροπή του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ότι δεν έχει οικοδομική άδεια.

Η καταγγελία έγινε από την παράταξη “Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης”, η οποία τον περασμένο Μάιο, με αφορμή της τοποθέτηση βόμβας στο Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, είχε προχωρήσει σε μπαράζ αναφορών σε αρμόδιους φορείς, μεταξύ και των οποίων και της Διεύθυνσης Πολεοδομίας.

Οπως σημειώνεται στην έκθεση, “μετά από επικοινωνία με τους αρμόδιους – εμπλεκόμενους φορείς (Θέμις κατασκευαστική, εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης) και την εκτενή έρευνα της υπηρεσίας μας, βρέθηκαν ΦΕΚ που ενέχουν θέση οικοδομικής άδειας και επιτρέπουν την εκτέλεση εργασιών εντός του εν λόγω κτιρίου, χωρίς όμως να έχει καταστεί μέχρι σήμερα δυνατή η εύρεση οικοδομικής αδείας ή άλλης διαπιστωτικής πράξης, που να νομιμοποιεί το ίδιο το κτίριο”.

Η υπηρεσία μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Αγγελιοφόρος”  ακολουθώντας το νόμο, επιβάλλει πρόστιμο ανέγερσης ύψους 386.976 ευρώ αλλά και ετήσιο πρόστιμο διατήρησης του αυθαιρέτου που φτάνει στα 176.366 ευρώ που επιβάλλεται κάθε χρόνο από τις 14 Μαρτίου του 1983 και μετά.