ΒΙΟΑΕΡΙΟ: Ο ενεργειακός πόρος του μέλλοντος
φώτο : imarinakis.webs.com

ΒΙΟΑΕΡΙΟ: Ο ενεργειακός πόρος του μέλλοντος

Πριν μερικές ημέρες, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο διοργάνωσε  ενα Συμπόσιο με θέμα: « Βιοαέριο – ο ενεργειακός πόρος του μέλλοντος».  Στα πλαίσια του Συμποσίου αναπτύχθηκαν από διακεκριμένες γερμανικές εταιρείας οι τεχνολογίες, εφαρμογές όπως και οι εμπειρίες, από την κατασκευή μονάδων παραγωγής βιοαερίου. Έμπειροι εισηγητές από την Ελλάδα παρουσίασαν το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και αναφέρθηκαν στο δυναμικό της ελληνικής αγοράς όπως και στις προοπτικές ανάπτυξης.

φώτο : imarinakis.webs.com

Τα αποθέματα των ορυκτών καυσίμων όπως αυτά του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν είναι απεριόριστα. Επίσης οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αποβλήτων τόσο των υγρών όσο και των στερεών, είναι κάτι που πρέπει να καταπολεμηθεί και να αποφευχθεί στο μέλλον.  Ένας αποτελεσματικός τρόπος αποφυγής αυτών των προβλημάτων είναι η κατασκευή μονάδων παραγωγής βιοαερίου. Τι είναι, λοιπόν, το βιοαέριο;

Το βιοαέριο το οποίο παράγεται από τη ζύμωση ζωικών περιττωμάτων, ανθρώπινων λυμάτων ή αγροτικών υπολοίπων, είναι πλούσιο σε μεθάνιο κι έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το φυσικό αέριο. Η χρήση του βιοαερίου ως καυσίμου, απαντά στις σημερινές ανησυχίες που σχετίζονται με την οικονομία, την οικολογία και την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας.

Τα καύσιμα ή η ενέργεια που παράγονται από το βιοαέριο, έχουν μικρό περιβαλλοντικό αντίκτυπο λόγω της προέλευσής τους από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έτσι έχουν μεγάλες προοπτικές για μελλοντική χρήση.

Την τελευταία δεκαετία η χρήση του βιοαερίου αυξήθηκε σταθερά. Σήμερα πλέον οι μονάδες παραγωγής βιοαερίου είναι εύκολα διαθέσιμες στην αγορά και ήδη έχουν εγκατασταθεί αρκετές σε ολόκληρη την Ευρώπη (περίπου 5.000 μονάδες μόνον στην Γερμανία).

Περισσότερα από την ημερίδα εδώ.

Πηγή: griechenland.ahk.de