Δήλωσεις του Υπουργού ΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα

Δήλωσεις του Υπουργού ΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Την επόμενη εβδομάδα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής φέρνει δύο πολύ σημαντικές ρυθμίσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο και, στη συνέχεια, για κατάθεση στη Βουλή.
Η πρώτη είναι το συνολικό νέο πλαίσιο για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Σήμερα, έχουμε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα, το οποίο ούτε προστατεύει το περιβάλλον, ούτε βοηθάει τους επενδυτές στη χώρα μας. Με το νέο σύστημα, θα συντμηθούν οι χρόνοι, θα μειωθούν στα ευρωπαϊκά επίπεδα οι περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες χρειάζεται περιβαλλοντική αδειοδότηση, και ταυτόχρονα θα γίνει ουσιαστική περιβαλλοντική παρακολούθηση των έργων, για να βεβαιωθούμε ότι διαφυλάσσουμε το περιβάλλον.
Η δεύτερη ρύθμιση αφορά στο ζήτημα των αυθαιρέτων. Όπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός, τραβάμε μία κόκκινη γραμμή με το παρελθόν, προχωράμε σε μία δίκαιη ρύθμιση, η οποία εισάγει την λογική του περιβαλλοντικού ισοδύναμου. Μία ρύθμιση η οποία, φυσικά, εξαιρεί αυθαίρετα σε ευαίσθητες περιοχές, σε δασικές και αναδασωταίες περιοχές, σε αιγιαλούς. Αλλά, μια ρύθμιση με την οποία θα μπορεί κάποιος να μεταβιβάζει ένα κτίσμα που σήμερα θεωρείται αυθαίρετο, αφού βεβαίως έχει πληρώσει όλα τα πρόστιμα που θα προβλέπει ο νόμος. Ταυτόχρονα, ενδυναμώνουμε την διαδικασία για την δυνατότητα κατεδάφισης όλων των αυθαιρέτων που θα μείνουν εκτός της ρύθμισης. Είναι μία πολύ μεγάλη πρωτοβουλία αυτή που αναλαμβάνουμε, η οποία θα φέρει λογική, για να μπορέσουμε από εδώ και πέρα να προχωρήσουμε στη χωροθέτηση και πολεοδόμηση, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Πηγή: ypeka.gr