
Εξωτερική θερμομόνωση σε υφιστάμενα κτίρια: Τι είναι;
Εδώ και λίγο χρονικό διάστημα, και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος “Εξοικονομώ κατ΄οίκον”, ακούμε και διαβάζουμε πως για να έχουν τα υφιστάμενα κτίρια καλή θερμομόνωση θα πρέπει να επενδυθούν εξωτερικά με κάποιο μονωτικό υλικό, δηλαδή να γίνει εξωτερική θερμομόνωση. Τι ακριβώς είναι αυτή, και πως εφαρμόζεται στα υφιστάμενα κτίρια;
Στην περίπτωσή μας, λοιπόν, οι μονωτικές πλάκες (π.χ. διογκωμένη πολυστερίνη (φελιζόλ), ή εξηλασμένη πολυστερίνη) τοποθετούνται εξωτερικά ενώ οι δοκοί, οι κολώνες, τα δοκάρια καθώς και οι τοίχοι βρίσκονται στο εσωτερικό. Αυτού του είδους η τοποθέτηση εμποδίζει τη βαθιά διείσδυση του παγετού.
Όταν γίνεται η εξωτερική θερμομόνωση θα πρέπει να προσέχουμε ώστε τα χρησιμοποιούμενα υλικά να μην προσβάλλονται από την υγρασία και να έχουν καλή συνεργασία με το επίχρισμα.
Η σωστή στερέωση της θερμομόνωσης αυτής έχει σαν αποτέλεσμα την καλή και ορθή λειτουργία της. Η αποτελεσματικότητα της στερέωσης εξαρτάται από α) το υλικό της θερμομονωτικής στρώσης, β) τα υλικά και την μηχανική συμπεριφορά της φέρουσας επιφάνειας και γ) το υλικό και τον τρόπο κάλυψης της στρώσης (επένδυση όψης).
Υπάρχουν δύο είδη συστημάτων στερέωσης της εξωτερικής μόνωσης, με μηχανική στερέωση και με επικόλληση.
Σε άλλο post θα μιλήσουμε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μεθόδου αυτής.