Επιλέξτε έξυπνα την σωστή μπανιέρα
φώτο: buildnet.gr

Επιλέξτε έξυπνα την σωστή μπανιέρα

φώτο: buildnet.gr

Ο κατάλληλος τύπος μπανιέρας προσδιορίζεται από τα διαθέσιμα τετραγωνικά, το στυλ διακόσμησης του χώρου και το σωματότυπο των χρηστών. Σαφώς και ο οικονομικός παράγοντας παίζει το ρόλο του, ωστόσο πλέον παρατηρείται μια τάση για την ενσωμάτωση ειδών πολυτελείας στο μπάνιο όπως είναι π.χ ευρύχωρες μπανιέρες με τζακούζι.

Τα πιο εύσωμα άτομα έχουν ανάγκη από μία μπανιέρα με αυξημένο πλάτος (καλή λύση είναι οι στρογγυλές μπανιέρες), τα ψηλά άτομα εξυπηρετούνται ευκολότερα από μπανιέρες με μεγαλύτερο βάθος ενώ όσοι έχουν μικρό σωματότυπο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιονδήποτε τύπο μπανιέρας.

Ένα άλλο κριτήριο είναι εάν υπάρχει η επιθυμία η μπανιέρα να αποτελεί χώρο χαλάρωσης (π.χ. μεγάλη στρογγυλή κ.λπ.)  οπότε θα πρέπει να έχει αυξημένες διαστάσεις. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη κατά τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς η μπανιέρα είναι στοιχείο που τοποθετείται στην αρχή των οικοδομικών εργασιών, πριν το δάπεδο, τα πλακάκια κ.λπ.. Οι Έλληνες τεχνικοί έχουν αποκτήσει πλέον μια σχετική εμπειρία στην ενσωμάτωση συστημάτων υδρομασάζ, αερομασάζ, ειδικού φωτισμού κ.λπ. με αποτέλεσμα το ελληνικό κοινό να γίνει πιο δεκτικό στις άλλοτε καινοτόμες αυτές ιδέες.

Το κόστος μιας μπανιέρας μετρίου μεγέθους ποικίλλει, ανάλογα με το μέγεθος, το σχήμα, τα αξεσουάρ και την ενσωμάτωση συστήματος υδρομασάζ ή φωτισμού σε διάφορες αποχρώσεις.

Όταν το μπάνιο είναι μικρό ακολουθείται η δοκιμασμένη συνταγή των ανοιχτών και φωτεινών αποχρώσεων στους τοίχους, το δάπεδο και τα είδη υγιεινής. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης έχει πιο funky διάθεση μπορεί να προσθέσει αξεσουάρ και διακοσμητικά μπάνιου σε έντονα χρώματα και πρωτοποριακά σχήματα ενώ χρώμα δίνει και το χαλί και η κουρτίνα μπάνιου. Μεγαλύτερη αίσθηση του χώρου δίνει η επένδυση κάποιων επιφανειών με καθρέπτες και η χρήση χωρισμάτων από τζάμι ή γυαλί.

Εννοείται πως όταν το μπάνιο είναι μικρό αποκλείονται από το χώρο ογκώδεις ηλεκτρικές συσκευές όπως είναι το πλυντήριο, ακόμη και εάν χωράνε έστω και οριακά. Μια πιο αφαιρετική προσέγγιση κάνει το μικρό μπάνιο οικείο και δίνει την αίσθηση της χαλάρωσης.

Πηγή: buildnet.gr