Ηλιακή στέγη στον ποταμό Τάμεση
φώτο: tee.gr

Ηλιακή στέγη στον ποταμό Τάμεση

φώτο: tee.gr

Στο Λονδίνο αποφάσισαν να στεγάσουν την βικτωριακή σιδηροδρομική γέφυρα Μπλάκφριαρ, η οποία διασχίζει τον Τάμεση, και να δημιουργήσουν την μεγαλύτερη ηλιακής στέγης στον κόσμο, έκτασης πάνω από 6.000 τετραγωνικά μέτρα.

Θα τοποθετηθούν περισσότεροι από 4.000 ηλιακοί συλλέκτες, οι οποίοι αναμένεται να παράγουν περίπου 900.000 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας το χρόνο, καλύπτοντας το 50% των ενεργειακών αναγκών του ομώνυμου σιδηροδρομικού σταθμού. Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2012 και θα κοστίσει 8,4 εκατομμύρια ευρώ.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων, η μεν γραμμή θα μπορεί να υποστηρίξει τη διέλευση 24 συρμών κάθε ώρα, διπλάσιων σε σχέση με σήμερα, ενώ θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 511 τόνους το χρόνο.

«Η βικτωριανή γέφυρα αποτελεί κομμάτι της ιστορίας των σιδηροδρόμων μας: κατασκευάστηκε στην εποχή του ατμού και εμείς καλούμαστε τώρα να την εκσυγχρονίσουμε με τη βοήθεια της ηλιακής τεχνολογίας του 21ου αιώνα» υπογράμμισε ο επικεφαλής των έργων, Λίνσεϊ Βάμπλιου.

Πηγή: tee.gr