Η πέτρα και οι πέτρινες κατασκευές.
φώτο: petrineskataskeves.gr

Η πέτρα και οι πέτρινες κατασκευές.

Η πέτρα ήταν το βασικότερο υλικό κατασκευής τοίχων, και γενικά για πέτρινες κατασκευές, σε σχέση με τα άλλα πετρώματα στο παρελθόν, λόγω έλλειψης άλλων δομικών υλικών.

φώτο: rentsaleyachts.com

Πολλές παλιές κατασκευές όπως, οι Πυραμίδες του Χέοπα και η Ακρόπολη των Αθηνών, το Σινικό Τείχος, το Machu Picchu και όλοι οι ευρωπαϊκοί μεσαιωνικοί πύργοι είναι ως γνωστό φτιαγμένοι από μάρμαρα, γρανίτες, αμμόλιθους η οποιοδήποτε άλλα είδη πέτρας.

Σε όλες αυτές τις κατασκευές αλλά και στα πιο απλά πετρόκτιστα σπίτια ανά τον κόσμο η τοιχοποιία αποτελείται από το δυνατόν μεγάλους ογκόλιθους με διαφορετικό βαθμό κατεργασίας σε “πλέξιμο / δέσιμο” με μικρότερους αλλά και με διαφορετικά άλλα υλικά (συνηθέστερα ξύλο) για σταθερότητα αλλά και σχετική ελαστικότητα της όλης κατασκευής.

φώτο: petrineskataskeves.gr

Στην σημερινή εποχή, για λόγους μόνωσης, ευκολίας αλλά και κόστους, δεν συνηθίζεται η κατασκευή ολόκληρης της τοιχοποιίας από πέτρα, παρά μόνο η επένδυση της. Λεκτικά όμως μιλάμε για επένδυση όταν αυτή αποτελείται από λεπτά κομμάτια (συνήθως 1-3cm), τα οποία τοποθετούνται με σουβά ή (σπανιότερα) με κόλλα και για πετρόκτιστο τοίχο όταν αυτή η επένδυση αποτελείται από πιο χοντρή πέτρα (5-25cm), η οποία κτίζεται ακουμπώντας στην τοιχοποιία.

Για να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για την πέτρα και τα είδη της πατήστε εδώ.

Πηγή: pangea.gr