Νέοι φόροι για τα ακίνητα μέσω λογαριασμών ΔΕΗ

Νέοι φόροι για τα ακίνητα μέσω λογαριασμών ΔΕΗ

Για μία ακόμη φορά προσπαθούν να πλήξουν την οικοδομή, και μαζί και τα ακίνητα με την επιβολή ειδικού τέλους στη χτισμένη επιφάνεια, μεσοσταθμικής επιβάρυνσης 4 ευρώ/τ.μ. και διετούς διάρκειας, το οποίο θα υπολογιστεί με βάση κοινωνικά και άλλα κριτήρια,  όπως ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Το τέλος αυτό κατά μέσο όρο θα είναι 4 ευρώ το τετραγωνικό και θα εξοφληθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Θα κυμαίνεται από 0,5 ευρώ για τις φθηνές περιοχές και θα φτάνει έως και 10 ευρώ για τα Βόρεια Προάστια. Την πρώτη χρονιά το ποσό αυτό θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ έως και τον Φεβρουάριο, ενώ του χρόνου οι φορολογούμενοι θα ..διευκολυνθούν με δόσεις.
Παρακάτω παραθέτουμε κάποια παραδείγματα και συγκεκριμένα:

  •  Στη Φιλοθέη που η αντικειμενική αγγίζει τα 10.000 ευρώ το τ.μ  για ένα σπίτι 120 τ.μ ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει: 120Χ10=1.200 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 2.400 ευρώ στα 2 χρόνια.
  • Στο Νέο Ηράκλειο που η αντικειμενική αγγίζει τα 6.000 ευρώ το τ.μ για ένα σπίτι 120 τ.μ ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει: 120Χ6=720 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 1.440 ευρώ στα 2 χρόνια.
  • Στη Μεταμόρφωση που η αντικειμενική αγγίζει τα 1.000 ευρώ το τ.μ και θα το τιμολογήσει με 4 ευρώ το τ.μ (κατά μέσο όρο)  για ένα σπίτι 120 τ.μ ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει: 120Χ4=480 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 960 ευρώ στα 2 χρόνια.

“Ουσιαστικά με τα νέα μέτρα που σήμερα ανακοινώθηκαν εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, για μια ακόμη φορά βγάζουμε χρήματα από την αγορά, βγάζουμε χρήματα από την κατανάλωση με αποτέλεσμα να στεγνώσουμε τελείως την αγορά και να υπάρξει περαιτέρω ύφεση και οι αριθμοί της οικονομίας να μη βγαίνουνε. Αντι να βάζουν νέους φόρους θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για το τι κάνουν με τη φοροδιαφυγή, τι κάνουν με την είσπραξη των δημοσίων εσόδων και σε τελεαυταία ανάλυση τι κάνουν με τη μείωση των δαπανών στο Δημόσιο. Δεν υπάρχει περίπτωση με αυτά τα νέα μέτρα η οικονομία να δουλέψει. Εκείνο το οποίο σήμερα φαίνεται ειναι ότι πάμε στα έτοιμα και τα έτοιμα στην Ελλάδα είναι εδώ και πολλές δεκαετίες το ακίνητο και το αυτοκίνητο” δήλωσε ο φοροτεχνικός Πανάγος Παντελής

Το νέο μέτρο θα πλήξει, για δύο χρόνια, περίπου 5.000.000 ακίνητα ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει -για την ώρα- τι θα γίνει στην περίπτωση των ενοικιαστών (αν και λογικά αυτοί θα επιβαρυνθούν). Αυτό όμως θα είναι άδικο για εκατομμύρια ενοικιαστές είτε σπιτιών είτε επαγγελματικής στέγης,  που θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για ένα σπίτι ή ένα κατάστημα που δεν είναι δικό τους!
Αυτό που είναι σίγουρο πάντως είναι ότι το τέλος θα επιβληθεί μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ προκειμένου η επεξεργασία της οφειλής να γίνει με βάση τα στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά, τιμή ζώνης) που έχει στην διάθεση της η ΔΕΗ αντί της εφορίας.
Επί του παρόντος κανείς από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν είναι σε θέση  να δώσει καμία διευκρίνιση για το τι θα γίνει με τους ανέργους. Για παράδειγμα ένας άνεργος που έχει ένα σπίτι αλλά δεν έχει έσοδα αυτή τη στιγμή πως θα πληρώσει τον φόρο; Πρέπει άμεσα να δοθούν εξηγήσεις καθως το θέμα αφορά δυστυχώς σε πολλούς συμπολίτες μας που έχασαν τη δουλειά τους.

Αυτό που διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών είναι ότι δεν εγκαταλείπεται ο στόχος της είσπραξης του ΕΤΑΚ του 2009 και του Φόρου ακίνητης περιουσίας για το 2010, καθώς και τα έσοδα αυτά είναι προϋπολογισμένα στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης, αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην είσπραξη των συγκεκριμένων φόρων λόγω της αδυναμίας του μηχανισμούς των εφοριών.

Πηγή : newsit.gr