Ομιλία Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ στην ημερίδα για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας – Αττικής 2021

Ομιλία Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ στην ημερίδα για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας – Αττικής 2021

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, διοργανώθηκε σήμερα Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011, ημερίδα με θέμα το Σχέδιο Νόμου του Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας – Αττικής.
Σκοπός της ημερίδας ήταν να συζητηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το προτεινόμενο Σχέδιο του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου , εν όψει και της έναρξης της επίσημης διαβούλευσης.
Το Ρυθμιστικό της Αθήνας είναι καίριο εργαλείο ανάπτυξης πρώτα γιατί αφορά στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της χώρας, αλλά και γιατί οι σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες απαιτούν άμεσα μέτρα για την ανάπτυξη και την ανάδειξη της Αθήνας / Αττικής σε διεθνές Μητροπολιτικό κέντρο, ανοιχτό στους πολίτες,  αλλά και τις παραγωγικές δομές της, με σεβασμό στο περιβάλλον.
Μιλώντας ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης στην ημερίδα για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας – Αττικής 2021 τόνισε:
“Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σας καλωσορίσω στη σημερινή ανοιχτή συζήτηση για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας / Αττικής. Μετά την πάροδο τριών περίπου δεκαετιών από τη θεσμοθέτηση του πρώτου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, τη σημειακή τροποποίησή του, από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η δομική κρίση που βιώνουμε ως χώρα είναι επιτακτική η ανάγκη να ανοίξουμε το διάλογο και να αποφασίσουμε ποια Μητρόπολη θέλουμε.
Οι μεγάλοι πολεοδόμοι της Ευρώπης έλεγαν ότι η «Πόλη εξαπλώνεται ως ελαιοκηλίδα» θέλοντας, με αυτήν την έκφραση, να υπογραμμίσουν το ραγδαίο βαθμό επέκτασης του αστικού φαινομένου προς τις αγροτικές ή τις περιαστικές μικρο-κοινότητες και συνήθειες. Στην περίπτωση της Αθήνας, η πόλη κατέλαβε ηγεμονική θέση όχι μόνο στην περιφέρεια της Αττικής, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Σαφώς μια τέτοια εξάπλωση έχει την ιστορική της ερμηνεία. Όμως, σήμερα, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να σχεδιάσουμε σωστά τον τύπο της οικονομικής. της κοινωνικής και της πολιτιστικής ανάπτυξης που επιζητούμε για την Αττική.
Η δυναμική αυτής της περιφέρειας είναι ο μητροπολιτικός της χαρακτήρας και βασίζεται σε ένα ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο αιώνων, σε μια μοναδική γεω-στρατηγική θέση στη Νοτιο-ανατολική Μεσόγειο, στην υψηλή συγκέντρωση παραγωγικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων, ανθρώπινου δυναμικού υψηλού επιπέδου, τεχνικών και διοικητικών υποδομών, μεταφορικών δικτύων.
Το σχέδιο που συζητάμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα της πολύμηνης εργασίας μιας εκλεκτής ομάδας επιστημόνων που, με την καθοριστική συμβολή του ΟΡΣΑ, προτείνει τις αναπτυξιακές βάσεις της Αττικής για την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, κάθε Σχέδιο που έχει ως πεδίο αναφοράς μια τόσο πολυπληθή και σύνθετη ανθρώπινη συγκέντρωση, όπως είναι η Αττική, είναι εξ ορισμού και μια «πολιτική ιστορία». Και σε αυτό ακριβώς το στοιχείο έγκειται και η σημασία που δίνουμε στη σημερινή μας συνάντηση : θέλουμε να ακούσουμε δια ζώσης τις δικές σας απόψεις για το ΡΣΑ ενόψει της επίσημης διαβούλευσης που σύντομα ξεκινά.
Το μεγάλο στοίχημα για όλους μας είναι η ενεργοποίηση των δυνάμεων της Πρωτεύουσας γύρω από ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο στόχων και η διασφάλιση της απαιτούμενης συναίνεσης για να αλλάξει ριζικά το αναπτυξιακό πρότυπο τόσο της Αθήνας όσο και της ευρύτερης περιοχής της Αττικής“.
Πηγή: ypeka.gr