Ο ρόλος της πόρτας στην εικόνα ενός χώρου

Ο ρόλος της πόρτας στην εικόνα ενός χώρου

Όταν είμαστε παιδιά οι γιαγιάδες μας, προσποιούμενες ότι μπορούν να προβλέπουν τη μοίρα, μας έλεγαν την κλασσική φράση “μεγάλη πόρτα θα διαβείς”. Αυτό συνέβαινε διότι η πόρτα παίζει και έπαιζε πάντοτε πολύ μεγάλο ρόλο στη συνολική εικόνα ενός χώρου.
Είναι η πρώτη και η τελευταία εντύπωση. Δημιουργεί ένα μυστήριο αφού κρύβει το τι υπάρχει μέσα από αυτή και μας δημιουργεί την προσμονή να το ανακαλύψουμε και να το εξερευνήσουμε. Όσο πιο εντυπωσιακή είναι μία πόρτα μάλιστα τόσο μεγαλύτερες προσδοκίες μας δημιουργεί και συνήθως μας κάνει να βλέπουμε με “καλύτερο μάτι” αυτό που βρίσκεται πίσω της. Το βλέπουμε π.χ. σε πολλές εταιρίες. Οι πόρτες των γραφείων των περισσοτέρων υπαλλήλων και μεσαίων στελεχών είναι απλές στο σχεδιασμό τους. Αντίθετα οι πόρτες των ανωτέρων στελεχών και των διευθυντών είναι πολύ πιο “βαριές” στην αισθητική τους και στην κατασκευή τους.

Στην τυπική οικοδομή της αντιπαροχής που σάρωσε τα τελευταία 15 χρόνια την ελληνική αγορά ακινήτων η επιλογή πόρτας γινόταν με τα ίδια κριτήρια όπως όλα τα άλλα υλικά: εκατοντάδες ίδιες πόρτες, φτηνές, ακόμη και χωρίς έλεγχο των προδιαγραφών τους. Ίδιες πόρτες για διαφορετικά διαμερίσματα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο άνθρωπος που πρόκειται να ζήσει μέσα στο σπίτι. Χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς για την ιδιαίτερη αισθητική που πρέπει να έχει ο χώρος.

Σήμερα το κοινό είναι πολύ πιο απαιτητικό. Ο κάθε αγοραστής πραγματοποιεί εκτεταμένη έρευνα. Ζητάει περισσότερη προσοχή από τον κατασκευαστή της οικοδομής στην επιλογή υλικών και στην γενικότερη αρχιτεκτονική του σπιτιού. Οι προσφορές που παίρνει είναι πολύ περισσότερες από ότι στο παρελθόν, εκμεταλλευόμενος προφανώς και τα πολλά απούλητα σπίτια. Και φυσικά, αυτό που βλέπει, είναι αυτό που τον κάνει να παίρνει και την τελική του απόφαση. Η επιλογή ποιοτικών υλικών είναι μονόδρομος για κάθε τεχνική εταιρεία ώστε να πουλάει εύκολα τα ακίνητά της. Η συνολική ποιότητα είναι απαίτηση του αγοραστή και απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφασίσει να επενδύσει τους κόπους της ζωής του σε ένα ακίνητο.

Οι πόρτες είναι ένα από τα πιο βασικά και αναπόσπαστα κομμάτια του παζλ της τελικής εικόνας που εκπέμπει μία κατοικία. Από τη φύση της, η πόρτα είναι ένα υλικό όχι ιδιαίτερα δαπανηρό. Καταρχήν σε ένα σπίτι τοποθετούνται λίγες (μία τυπική κατοικία έχει από 3 έως 6 εσωτερικές πόρτες και μία πόρτα εισόδου). Επιπλέον έχουν πέσει πάρα πολύ οι τιμές τους αφού η τεχνολογία έχει εισάγει στην παραγωγική διαδικασία συνθετικές επιφάνειες (laminate, βακελίτες) με πολύ χαμηλό κόστος. Σήμερα δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι με έναν μισθό μπορεί να αγοράσει κάποιος άνετα 4 οικονομικές πόρτες. Πριν από 20 χρόνια χρειαζόταν περίπου ένας μισθός για καθεμιά. Επιπροσθέτως, έχουν υψηλότερες αντοχές και δεν χρειάζονται τη συντήρηση που απαιτούσε (και απαιτεί) μία πόρτα από φυσικό ξύλο.

Σήμερα, ακόμη και με αναβαθμισμένα προϊόντα, η δαπάνη για πόρτες είναι από τις πιο χαμηλές για μία κατοικία ή έναν επαγγελματικό χώρο. Το πλεονέκτημα είναι ότι με ελάχιστη χρηματική υπέρβαση η εμπορική αξία του χώρου αυξάνεται γεωμετρικά. Και αυτό σημαίνει πολλά στους καιρούς μας. Τόσο για το ταμείο μιας τεχνικής εταιρίας όσο και (κυρίως) για το όνομά της. Που σε βάθος χρόνου και αυτό σε χρήμα μεταφράζεται.

[Συντάκτης: Γιώργος Καραγιώργος Οικονομικός Σύμβουλος της βιομηχανίας πόρτας ντουλάπας κουζίνας Diporte]

Πηγή: buildnet.grdiporte.gr