Πιθανή παράταση για τους ημιυπαίθριους από το ΥΠΕΚΑ;

Πιθανή παράταση για τους ημιυπαίθριους από το ΥΠΕΚΑ;

Το ενδεχόμενο να μην είναι η Δευτέρα, η τελευταία μέρα υποβολής των αιτήσεων για τους ημιυπαίθριους, άφησε ανοικτό ο υπουργός ΠΕΚΑ με χθεσινές του δηλώσεις. Όπως τόνισε, αν και δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να γίνει μία τέτοια κίνηση, ίσως μπορεί να δοθεί μία μικρή έστω παράταση λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων που πήγαν πίσω τη διαδικασία για τους πολίτες.

Αναλυτικότερα ο υπουργός δήλωσε “έχουμε κάνει απολύτως ξεκάθαρο ότι η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους κλείνει. Αυτό που υπάρχει είναι η ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Η ανταπόκριση που έχουμε θεωρούμε ότι είναι θετική, με βάση και το γεγονός ότι πάντα στα ζητήματα αυτά, ξέρουμε όλοι, ο κόσμος συνωστίζεται προς το τέλος της περιόδου”.

Ωστόσο ανέφερε για τους ημιυπαίθριους ότι “τις τελευταίες ημέρες, είμαστε αποδέκτες αιτημάτων να δοθεί παράταση, η οποία βασίζεται στο γεγονός ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στις πολεοδομίες, εξαιτίας καταλήψεων, των απεργιών και τα λοιπά. Θα το σταθμίσουμε, η πρόθεσή μας δεν είναι να υπάρξει παράταση. Αν δοθεί παράταση θα είναι για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ακριβώς για να λύσουμε το πρόβλημα των απεργιών που υπήρχαν, γιατί δε θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε τους πολίτες”.

Αναφορικά με την περίπτωση οι νόμοι για τους ημιυπαίθριους και να αυθαίρετα να ακυρωθούν στο ΣτΕ ο υπουργός δήλωσε ότι “δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Η νομολογία και οι αποφάσεις του ΣτΕ, βεβαίως, λαμβάνουν υπόψη τους τη νομοθεσία, όμως ταυτόχρονα, λαμβάνουν υπόψη και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει νομολογία του ΣτΕ εν κενώ. Και αυτό είναι απολύτως σαφές. Αν κοιτάξετε τις αποφάσεις του θα διαπιστώσετε το ΣτΕ είναι ευαίσθητο ταυτόχρονα σε ζητήματα περιβάλλοντος, αλλά αναγνωρίζει και τις ανάγκες που υπάρχουν, από τη δημοσιονομική κατάσταση, στην οποία έχει βρεθεί η χώρα. ’ρα, δεν έχουμε φόβο, ότι εξαιτίας του πλαφόν, αυτού του οποίου έχει τεθεί, θα εκπέσει ο νόμος είτε των ημιυπαίθριων είτε των αυθαίρετων. Σας θυμίζω δε ότι στο νόμο των αυθαίρετων, υπάρχει και μια φράση που λέει “εντός του πλαισίου της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής””.

Πηγή: buildnet.gr