Πρωταγωνιστικός ο ρόλος των Μηχανικών στις ρυθμίσεις για αυθαίρετα και οικοδομικές άδειες

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος των Μηχανικών στις ρυθμίσεις για αυθαίρετα και οικοδομικές άδειες

φώτο: tee.gr

Οι διπλωματούχοι μηχανικοί αναδεικνύονται σε καταλυτικούς παράγοντες για την εφαρμογή των ρυθμίσεων, που προβλέπουν τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και το νέο τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών.
Τα δύο νομοσχέδια πήραν χθες πράσινο φώς από το υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα στα σχετικά νομοσχέδια αναφορικά με τους ρόλους και τις υπευθυνότητες που αναλαμβάνουν οι μηχανικοί προβλέπεται:

  • Για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Οι ιδιοκτήτες πληρώνοντας εφάπαξ πρόστιμο θα πετυχαίνουν εξαίρεση απότην κατεδάφιση έως 40 χρόνια και δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου. Συγκεκριμένα: «Από 1/1/2012, όλα τα ακίνητα δεν θα μπορούν να μεταβιβάζονται χωρίς την υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και τη δήλωση μηχανικού,που θα βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή στο ακίνητο και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια». Ο μηχανικός λοιπόν, αναλαμβάνοντας το βάρος της επιστημονικής, επαγγελματικής αλλά και ποινικής ευθύνης που αναλογεί σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι ο καταλυτικός παράγοντας για την εφαρμογή της νομιμότητας.Παράλληλα οι διπλωματούχοι μηχανικοί εξ αντικειμένου αναλαμβάνουν την τακτοποίηση-νομιμοποίηση  εκατοντάδων χιλιάδων περιπτώσεων αυθαιρέτων και πολεοδομικών υπερβάσεων σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές.
  • Το νέο νομοσχέδιο για τις οικοδομικές άδειες προβλέπει ότι την ευθύνη για την υλοποίηση της οικοδομικής άδειας θα έχει ο επιβλέπων μηχανικός, ενώ παράλληλα δημιουργείται σώμα ελεγκτών δόμησης από πιστοποιημένους ιδιώτες μηχανικούς, που θα είναι αποκλειστικής απασχόλησης, θα υπάγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση διοίκηση και θα ελέγχουν την εφαρμογή της οικοδομικής άδειας. Το κόστος αυτών των ελέγχων θα επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη της οικοδομής. Οι πολεοδομικές υπηρεσίες θα τηρούν τα αρχεία των οικοδομικών αδειών.

Πηγή: tee.gr