Πτώση τιμών μέχρι 20% στα ακίνητα το πρώτο εξάμηνο του 2011
φώτο: buildnet.gr

Πτώση τιμών μέχρι 20% στα ακίνητα το πρώτο εξάμηνο του 2011

φώτο: buildnet.gr

Πτώση τιμών έως και 20% σε ορισμένες περιπτώσεις ακριβών περιοχών της Αθήνας διαπιστώνει έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων της REMAX το πρώτο εξάμηνο του έτους. Συνολικά οι τιμές υποχώρησαν κατά μέσο όρο έως και 15% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν στα τέλη του 2010.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρίας, οι τιμές επηρεάστηκαν από το δεδομένο πλέον πάγωμα των στεγαστικών δανείων από την πλευρά των τραπεζών και την κακή πορεία της οικονομίας, με την οποία σχετίζεται η ψυχολογία των αγοραστών, όσο και η αγοραστική τους δύναμη. “Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και τους νέους φόρους που επιβλήθηκαν όπως το τέλος ακινήτου, καθώς και τη συνεχιζόμενη ανασφάλεια που προκαλείται από την ενδεχόμενη επιβολή νέων φόρων στα ακίνητα εξαιτίας της μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων” αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Με βάση τις πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω του δικτύου της RE/MAX σε πανελλαδικό επίπεδο, το 82% αφορούσε κατοικίες, το 10% οικόπεδα και το υπόλοιπο 8% επαγγελματικά ακίνητα. ‘Οσον αφορά την Αττική, το 86% των πωλήσεων αφορούσε κατοικίες και μόλις το 4% οικόπεδα. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, το ποσοστό των κατοικιών ήταν συντριπτικό, καθώς αφορούσε το 97%, ενώ δεν υπήρξε καμία συναλλαγή οικοπέδων/αγροτεμαχίων. Οπως θα ανέμενε κανείς, η στροφή των αγοραστών σε παλιότερα ακίνητα έγινε ακόμα πιο έντονη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι πωλήσεις κατοικιών άνω των 25 ετών αποτέλεσαν το 50% του συνόλου, τη στιγμή που το ποσοστό των νεόδμητων κατασκευών (ηλικίας έως πέντε ετών) δεν ξεπέρασε το 20%.

Μάλιστα στην Αττική, οι παλαιές κατοικίες άγγιξαν το 60%, ενώ οι νέες μόλις το 13%, σε μία ξεκάθαρη ένδειξη αποδοκιμασίας των αγοραστών προς τις υψηλές απαιτήσεις των κατασκευαστών, παρά τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κρίση. Εφόσον η τάση αυτή διατηρηθεί και στο άμεσο μέλλον, χωρίς σοβαρές εκπτώσεις στις ζητούμενες τιμές των κατασκευαστών, είναι απορίας άξιον πόσα χρόνια θα απαιτηθούν για να απορροφηθεί το υφιστάμενο απόθεμα των 150.000 απούλητων νεόδμητων κατασκευών.

‘Οσον αφορά την επιφάνεια των πωληθέντων ακινήτων, πανελλαδικά το 80% των αγοραστών στρέφεται σε κατοικίες έως 110 τ.μ. Σε ό,τι αφορά την Αττική, το εν λόγω ποσοστό διαμορφώνεται σε 72%, καθώς το 16% κινήθηκε σε διαμερίσματα 51-70 τ.μ., το 23% προτίμησε επιφάνειες από 71-90 τ.μ. κι ένα επιπλέον 23% σε ακίνητα από 91 έως 110 τ.μ. Επίσης, στα πολύ μικρά διαμερίσματα, επιφάνειας έως 50 τ.μ. στράφηκε το 10% των αγοραστών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας (εξαιρουμένης της Θεσσαλονίκης), το ποσοστό των μικρομεσαίων διαμερισμάτων έως 110 τ.μ. που αποτέλεσε αντικείμενο αγοραπωλησίας εκτοξεύτηκε σε 90%.

Για το επόμενο χρονικό διάστημα, η RE/MAX ανέφερε ότι η πορεία της κτηματαγοράς εξαρτάται σημαντικά από την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: buildnet.gr