
Ενεργειακά ή Συμβατικά τζάκια; ιδού η απορία
Πριν λίγο καιρό, καθώς ήμουν σε μία παρέα, πέτυχα μία συζήτηση σχετικά με τα τζάκια. Δηλαδή, έλεγαν, τώρα που έχει γίνει ακριβό το πετρέλαιο είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε το τζάκι; Υπήρχε, λοιπόν, ο προβληματισμός τι είναι καλύτερο, το γνωστό, το κλασικό τζάκι με τα πυρότουβλα ή το νέο ενεργειακό τζάκι που όμως είναι ακριβότερο;
Για να λυθεί η απορία αυτή παραθέτω παρακάτω τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα ανάμεσα στα δύο αυτά ήδη τζακιών:
Α) Συμβατικό τζάκι
Τα τζάκια αυτά είναι τα τζάκια που είχαν οι παππούδες μας. Αυτά κατασκευάζονται από τρία διαφορετικά υλικά που είναι: τα πυρότουβλα, η πυρόπλακα, που είναι το πρωτογενή υλικό του πυρότουβλου, και τέλος το μαντέμι. Τα τζάκια με πυρότουβλα και πυρόπλακα εκμεταλλεύονται 12-15% της ενέργειας που «βγάζει» ένα ξύλο που καίγεται. Δηλαδή όταν ένα ξύλο που βρίσκεται στο τζάκι εχει φτάσει τους 100 βαθμούς κελσίου, σε εμάς φτάνουν οι 12-15 βαθμοί κελσίου. Ενώ αντίθετα το μαντέμι εκμεταλλεύεται το 25%. Ο τρόπος που εμείς δεχόμαστε την ζέστη είναι μέσω αντανακλάσεως του υλικού. Επίσης το μειονέκτημα είναι ότι έχουμε απώλεια της θέρμανσης του καλοριφέρ καθώς ως γνωστόν ο ζεστός αέρας πάει πάντα προς τα πάνω.
Β) Ενεργειακό Τζάκι
Όταν λέμε ενεργειακό τζάκι εννοούμε κλειστή εστία με πυρίμαχο τζάμι και εσωτερικά μαντέμι ή πυρίμαχη μάζα. Η εστία αυτή τροφοδοτείται με αέρα από τον εξωτερικό χώρο, ο οποίος αφού θερμανθεί μέσα στον αεροθάλαμο του τζακιού μας επιστρέφεται ζεστός στον χώρο μας.
Με τον τρόπο αυτό εκμεταλλευόμαστε κατά το μέγιστο δυνατό την απόδοση του τζακιού έχοντας οικονομία και ταυτόχρονα προστασία, καθαριότητα και μικρή επιβάρυνση στο περιβάλλον. Η προστασία του περιβάλλοντος επιτυγχάνεται ακόμα περισσότερο με τις ενεργειακές εστίες δευτερογενούς καύσης, που δεν αποβάλλουν απευθείας τα καπναέρια στην ατμόσφαιρα , αλλά ξανακαίγονται και απελευθερώνονται στο περιβάλλον καθαρότερα.Η μέγιστη απόδοση του ενεργειακού τζακιού επιτυγχάνεται όταν η πόρτα είναι κλειστή.
Τα πλεονεκτήματα του είναι:
Υψηλή θερμική απόδοση (έως και 80 %), δυνατότητα ελέγχου του επιπέδου καύσης ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία, περιορισμένη εκπομπή καυσαερίων, οικονομία στην κατανάλωση ξύλου (έως και 2,5 Kg/h), αποφυγή οσμών και καπνού στο χώρο μας.
Συνοψίζοντας, παρατηρούμε ότι το συμβατικό τζάκι έχει χαμηλή θερμική απόδοση (15-25%), απώλεια συμπληρωματικής θέρμανσης λόγω καμινάδας, παροχή ζέστης από αντανάκλαση αλλά χαμηλή τιμή.
Αντίθετα το ενεργειακό τζάκι έχει υψηλή θερμική απόδοση (50-80 %), δεν έχει απώλεια συμπληρωματικής θέρμανσης, έχει αρμονική διοχέτευση ζεστού αέρα, είναι ασφαλή, μπορούν να καλύψουν με θέρμανση μέχρι περίπου 120 m2 , αλλά είναι πιο ακριβό από το συμβατικό.
Θέτω λοιπόν το ερώτημα:
Τι είναι πλέον πιο καλό, ένα τζάκι με χαμηλή απόδοση και χαμηλή τιμή ή ένα τζάκι με μεγάλη απόδοση , ακριβή τιμή και μελλοντικό οικονομικό όφελος;
Τα συμπεράσματα δικά σας.