
Eκτεταμένες υλικές ζημιές στην Κεφαλονιά
Ημέρες του ΄53 θύμισε στους Κεφαλονίτες η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε χθες το απόγευμα στο νησί και έβγαλε έξω από τα σπίτια τους όλους τους κατοίκους του νησιού. Παρά το μέγεθος του σεισμού και το γεγονός ότι ήταν επιφανειακός δεν υπήρχαν θύματα ή σοβαροί τραυματισμοί. Οι κάτοικοι που έσπευσαν στο νοσοκομείο είχαν μικροτραυματισμούς από θραύσματα τζαμιών, πτώση κεραμιδιών κ.λπ.
Ωστόσο, οι ζημιές σε δημόσια κτίρια, δρόμους, σπίτια και καταστήματα είναι εκτεταμένες. Τα χειρότερα, πάντως, αποφεύχθηκαν, όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού, κυρίως επειδή η Κεφαλονιά μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1953 οικοδομήθηκε βάσει όλων των αντισεισμικών κανονισμών. Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε μεγάλο μέρος του νησιού αμέσως μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, καθώς υπήρξαν ζημιές σε μετασχηματιστές της ΔΕΗ και αποκαταστάθηκε στα περισσότερα σημεία κάποιες ώρες αργότερα, ενώ σε αρκετές περιοχές του νησιού υπήρξε και διακοπή στην υδροδότηση. Δρόμοι έκλεισαν από κατολισθήσεις και περιοχές παρέμειναν αποκομμένες μέχρι να σπεύσουν τα συνεργεία του δήμου και να απομακρύνουν τους βράχους.
Καταρρεύσεις οικιών δεν σημειώθηκαν, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, αλλά ήταν τόσο μεγάλες οι ζημιές και οι ρωγμές, κυρίως στα παλαιότερα κτίσματα, που ουδείς γνωρίζει πόσα απ΄ αυτά θα παραμείνουν ασφαλή και κατοικήσιμα.
Μεταφορά ηλικιωμένων
Το Γηροκομείο Ληξουρίου εκκενώθηκε και οι περίπου 70 ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αλλά και την εκκλησία, όπως επεσήμανε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης. Την ώρα του σεισμού εκκενώθηκε προληπτικά και το Νοσοκομείο Αργοστολίου. Στο νησί τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο «Ξενοκράτης», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, αναχώρησε άμεσα για την Κεφαλονιά προκειμένου να ενημερωθεί για το μέγεθος των βλαβών από την Περιφέρεια και τη δημοτική αρχή. Στο νησί μετέβησαν με εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, και οι γενικοί γραμματείς Πολιτικής Προστασίας, Δημοσίων Εργων και Παιδείας. Επίσης στην Κεφαλονιά πήγαν ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και κλιμάκιο του ΟΑΣΠ αλλά και ο διοικητής της ΕΜΑΚ Πατρών με προσωπικό και μέσα της υπηρεσίας.
Από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δόθηκε εντολή να παραμείνουν σήμερα κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί ώστε να διερευνηθεί εάν παραμένουν ασφαλή. Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Ληξουρίου, που ήταν πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Ο παραλιακός δρόμος της πόλης υπέστη καθίζηση καθώς επίσης και τμήματα της πλατείας.
Κατολισθήσεις
«Υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο, τόσο το επαρχιακό όσο και το αγροτικό, και τεράστιες ζημιές στις οικοσκευές σπιτιών και καταστημάτων. Τα προβλήματα είναι πολύ έντονα κυρίως σε παλιές οικοδομές», επεσήμανε στο «Εθνος» ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής. Βάσει των πρώτων μαρτυριών, κατολισθήσεις σημειώθηκαν στον δρόμο προς Φισκάρδο και στον Αγιο Γεώργιο στον δρόμο προς Πόρο, ενώ και στον Μύρτο ο δρόμος «έπεσε» και στις δύο πλευρές.
«Είμαστε σε επιφυλακή» επισημαίνει ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης. Και συνεχίζει: «Η Κεφαλονιά είναι θωρακισμένη, αλλά ο κόσμος αναστατώθηκε πολύ. Γίνεται τεράστια προσπάθεια να καταγραφούν οι ζημιές ώστε να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό» τονίζει. «Επεσαν μαντρότοιχοι, κεραμοσκεπές, τζαμαρίες, γεφύρια μισογκρεμίστηκαν. Ο κόσμος είναι στους δρόμους, καθώς γίνονται συνεχώς μετασεισμοί. Τα παλαιότερα σπίτια έχουν ζημιές στο σύνολό τους» λέει ο Σπύρος Κατσιβέλης, πρώην δήμαρχος Ληξουρίου.
«Είμαστε συνηθισμένοι, αλλά ο συγκεκριμένος σεισμός είχε τέτοια ένταση και διάρκεια σαν να ήταν 7 Ρίχτερ», λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού, Σπύρος Γαλιατσάτος. Ηδη από χθες όλες οι υπηρεσίες του δήμου τέθηκαν σε επιφυλακή και τα τεχνικά συνεργεία ξεκίνησαν την προσπάθεια καταγραφής. Ωστόσο, ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος των καταστροφών δεν αναμένεται πριν περάσουν μια-δυο μέρες.
Πηγή: ethnos.gr