Ένα διαμάντι της Τέχνης και της Αρχιτεκτονικής στην Πράγα
Η βιβλιοθήκη Klementinum, είναι ένα όμορφο παράδειγμα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής. Άνοιξε τις πόρτες της για πρώτη φορά το 1722, ως μέρος του πανεπιστημίου των Ιησουιτών, και στεγάζει πάνω από 20.000 βιβλία.
Οι τοιχογραφίες που βρίσκονται στην οροφή δημιουργήθηκαν από τον ζωγράφο Jan Hiebl. Το 1781 ο διευθυντής Karel Rafael Ungar ιδρύσε την περίφημη συλλογή Biblioteca Nationalis, μια λογοτεχνική συλλογή στην τσεχική γλώσσα. Μάλιστα μερικά από τα σπάνια αυτά ιστορικά βιβλία της συλλογής έχουν αποσταλεί στη Google για σάρωση με σκοπό να είναι διαθέσιμα στο Google Books.
Πρόκειται για ένα ιστορικό συγκρότημα κτιρίων στην Πράγα που φιλοξενεί την Εθνική και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Klementinum της πόλης αλλά και Πανεπιστήμιο. Η ιστορία του χρονολογείται από τον 11ο αιώνα ως ένα παρεκκλήσι του Αγιου Κλήμεντος για να γίνει στη μεσαιωνική περίοδο ένα Δομινικανό μοναστήρι που το 1556 μετατράπηκε σε ένα κολέγιο Ιησουιτών. Οι Ιησουίτες παρέμειναν εκεί μέχρι το 1773, όταν δημιουργήθηκε η βιβλιοθήκη και το πανεπιστήμιο στον ίδιο χώρο από την αυτοκράτειρα Μαρία Τερέζα της Αυστρίας. Το 1777 η βιβλιοθήκη διασώθηκε από τη Μαρία Θηρεσία ως Δημόσια και Πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη. Το 1781, ο διευθυντής Karel Rafael Ungar δημιούργησε μια συλλογή λογοτεχνίας γραμμένη στην τσέχικη γλώσσα, με το όνομα Biblioteca Nationalis, δίνοντας έτσι βάση σε μια εθνική βιβλιοθήκη.
Σήμερα, η Klementinum περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικά και μοναδικά έργα παγκόσμιας σημασίας. Φιλοξενεί πάνω από 20.000 συγγράμματα θεολογικών συγγραμμάτων, που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα, σπάνια βιβλία και συγγράμματα καθώς και πολλά ιστορικά παραδείγματα της τσεχικής λογοτεχνίας. Βιβλία με βαμμένα άσπρα αγκάθια και κόκκινα σημάδια βρίσκονται στη βιβλιοθήκη από την εποχή των Ιησουιτών.
Η πολυτέλεια της κατασκευής– αξιοσημείωτο παράδειγμα της μπαρόκ- οι διακοσμητικές λεπτομέρειες αλλά και ο λογοτεχνικός πλούτος καθιστούν τη βιβλιοθήκη ένα από τα πιο σπάνια “μουσεία” στον κόσμο αλλά και διαμάντι της Τέχνης και της αρχιτεκτονικής παγκοσμίως. Το εσωτερικό της έχει μείνει ανέπαφο από τον 18ο αιώνα. Η αίθουσα είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες οροφής του Jan Hiebl, απεικονίζοντας αλληγορικά μοτίβα της εκπαίδευσης, αλλά και πορτρέτα Ιησουιτών αγίων, προστατών του Πανεπιστημίου.
Αξιοσημείωτη είναι συλλογή από γεωγραφικές και αστρονομικές σφαίρες στο κέντρο της βιβλιοθήκης. Μεταξύ των σφαιρών υπάρχουν και αστρονομικά ρολόγια, κατασκευασμένα κυρίως από τον Jan Klein.
Αξίζει, ακόμα, να σημειωθεί πως η Εθνική βιβλιοθήκη πρόσφατα έχει παράσχει στη Google κάποια ιστορικά βιβλία για ψηφιοποίηση, που θα είναι άμεσα διαθέσιμα στην εφαρμογή της εταιρίας.
Πηγή: iekemtee.gr