Ενδιαφέρον Αμερικανών για ευρωπαϊκά ακίνητα

akriba akinita-error imageΤο όνειρό τους πραγματικότητα προσπαθούν να κάνουν πολλοί Αμερικάνοι, οι οποίοι, εδώ και χρόνια, επιθυμούσαν να αποκτήσουν ένα ακίνητο επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Από τα χαμηλά του περασμένου έτους μέχρι σήμερα το δολάριο έχει ενισχυθεί έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος κατά 26%  και η τελευταία φορά που το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν σε αυτά τα επίπεδα ήταν το 2003. Η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο “έσπασε” πρόσφατα το 1,10, κάτι που περίμεναν αρκετοί αναλυτές όπως ο Daragh Maher, στρατηγικός αναλυτής της HSBC στο Λονδίνο, τονίζοντας παράλληλα ότι το νόμισμα θα μπορούσε να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο.

Το περασμένο φθινόπωρο μια 62χρονη αμερικανίδα, συνταξιούχος αεροσυνοδός, συμφώνησε να αποκτήσει ένα ακίνητο ενός υπνοδωματίου στο Παρίσι έναντι €690.000 με το κόστος του deal σε δολάρια να αγγίζει τα $870.000. Σήμερα το κόστος αυτό είναι περίπου $760.000 και η ίδια έχει ήδη δώσει προκαταβολή το 10% της τιμής σχεδιάζοντας να κλείσει τη συμφωνία αυτό το μήνα. Στη Βαρκελώνη, πριν από δυο χρόνια ένα ζευγάρι νοίκιασε διαμέρισμα δυο υπνοδωματίων στην μοντέρνα περιοχή Gracia, έναντι €2.000 το μήνα (περίπου $2.650) ενώ σήμερα καταβάλουν για ενοίκιο περίπου $2.200. Μάλιστα, αυξάνοντας το μηνιαίο τους κόστος, το ζευγάρι αποφάσισε να ενοικιάσει ένα επιπλέον στούντιο με μεγάλη βεράντα από τον Ιανουάριο για $1.100 το μήνα.

Τρίβουν τα χέρια τους οι μεσίτες

Μεσίτες από το Παρίσι, την Τοσκάνη και τη Βαρκελώνη δήλωσαν στη Wall Street Journal ότι τον Ιανουάριο κατακλίστηκαν από χιλιάδες τηλεφωνήματα, αλλά και μηνύματα στα προσωπικά τους e-mail, από Αμερικανούς επενδυτές που ήθελαν να επενδύσουν στο ευρωπαϊκό real estate.

Η Sotheby’s International Realty σε Γαλλία και Μονακό έχει σήμερα περίπου 30% με 35% περισσότερους Αμερικανούς πελάτες απ’ ότι το 2012 και 2013, είπε ο Επικεφαλής της εταιρείας Alexander Kraft στη WsJ. Ο ίδιος επεσήμανε ότι από τη μια οι τιμές των κατοικιών κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ από την άλλη το ευρώ σημειώνει πτωτική πορεία και οι Αμερικανοί μπορούν να πληρώνουν 40% λιγότερο για ένα ακίνητο στο Παρίσι απ’ ότι το 2012. 

 Την… πληρώνουν οι πωλητές

Την ίδια ώρα το ισχυρό δολάριο λειτουργεί εναντίον όσων Αμερικανών θέλουν να πουλήσουν κάποιο ευρωπαϊκό ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους, αν πρέπει να αλλάξουν τα ευρώ και να τα κάνουν δολάρια. Ο 71χρονος Jerry Stafford, αγόρασε έναν «παλιό αχυρώνα» στην Τοσκάνη το 1995 με την Ιταλίδα σύζυγό του Anna Duzzi και πέρασαν χρόνια για να το ανακαινίσουν. Το πετρόκτιστο ακίνητο βγήκε προς πώληση στην αγορά το 2011 για €6.5 εκατ. (περίπου $4,6 εκατ.) και σήμερα η τιμή του έχει κατέβει στα €2,6 εκατ. ($2,9 εκατ.) .

Πηγή: ered.gr