Επτά διάσημοι αρχιτέκτονες επανασχεδιάζουν μια διάσημη καρέκλα

Πριν από εξήντα χρόνια, ο Δανός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής Arne Jacobsen σχεδίασε την καρέκλα Sevener της Σειράς 7. Σε αντίθεση με πολλά άλλα σχέδια του Jacobsen, η καρέκλα αυτή δε σχεδιάστηκε για μια συγκεκριμένη χρήση, οπότε απέκτησε διάφορες “ερμηνείες”. Με την ευκαιρία της 60ης επετείου της καρέκλας, η εταιρία σχεδιασμού επίπλων Fritz Hansen ανέθεσε σε επτά αρχιτέκτονες BIG (Bjarke Ingels Group), Zaha Hadid, Jean Nouvel, Snøhetta και τρεις ακόμα να επανασχεδιάσουν την καρέκλα. Ακολουθούν οι προτάσεις τους.

BIG

BIG-error image

Η πρόταση των αρχιτεκτόνων BIG είναι εμπνευσμένη από τις πολλές στρώσεις καπλαμά που συνθέτουν την καρέκλα, δημιουργώντας μια πιο… διακριτική επανάληψη της εικονικής της μορφής.

Zaha Hadid

Zahah Hadid-error image

Η πρόταση της Zaha Hadid αποτελείται από δύο συνεχόμενες λεπτές ράβδους χάλυβα οι οποίες διαμορφώνουν ένα ελικοειδές σχήμα, θυμίζοντας το περίφημο έργο της  Heydar Aliyev Center στο Μπακού.

Jean Nouvel

Jean_Nouvel-error image

Με χρωματικές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σχεδιασμού από τον Jean Nouvel”, ο συνδυασμός αυτός “έχει ταυτόχρονα μια θηλυκή και μια αρσενική ροή”.

Snohetta

Snohetta-error image

O σχεδιασμός της καρέκλας από το αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta θυμίζει την Εκκλησία στο Rauland Mountain και αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον, καθώς το κέλυφος μπορεί να απελευθερωθεί από τα πόδια και να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε κεκλιμένη επιφάνεια.

Carlos Ott Architects with Carlos Ponce de León Architects

Carlos Ott Architects_Carlos Ponce de León Architects-error image

Σχεδιασμένες ειδικά για το εστιατόριο στο κτίριο Celebra, ένα σημαντικό κτίριο της πανεπιστημιούπολης Zonamerica από τους αρχιτέκτονες Carlos Ott και Carlos Ponce de León, οι καρέκλες αυτές παρεμβαίνουν στο χώρο με τον ίδιο τρόπο που η αναρριχόμενη φύτευση αναπτύσσεται πάνω στους τοίχους του κτιρίου στο αίθριο του υπογείου, με καμπύλες γραμμές που μιμούνται την “κίνηση” του κήπου και προσαρμόζονται στις ανατομικές ανάγκες της καρέκλας.

Jun Igarashi Architects

Jun Igarashi-error image

Ο επανασχεδιασμός της καρέκλας από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Jun Igarashi αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς τα συντρίμια των ξύλων από τους σεισμούς μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να μετατραπούν σε έπιπλα.

Neri & Hu Design and Research Office

Neri_Hu-error image

Αγκαλιάζοντας την έννοια της δυαδικότητας, οι Neri και Hu ξανασχεδίασαν την καρέκλα στα πλαίσια του ανακαινισμένου ξενοδοχείου Waterhouse στη Σαγκάη. Δημιουργώντας ένα “δίδυμο”, η μονή καρέκλα μετατρέπεται σε μια σύνθεση που μας θυμίζει ότι “δεν είμαστε ποτέ μόνοι, αλλά πάντα μαζί.

Και οι επτά καρέκλες θα παρουσιαστούν σε μια περιοδεύουσα έκθεση ανά τον κόσμο.

Πηγή: archdaily.com