Καταγγελία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων για το άρθρο 48 του Νόμου 4178/13

Καταγγελία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων για το άρθρο 48 του Νόμου 4178/13

akadimia athinwn-error imageΟ Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών-Πανελλήνια ̈Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) Τμήμα Νομού Αττικής με ανακοίνωσή του (υπογράφει ο πρόεδρος Γιώργος Μαδεμοχωρίτης και ο γενικός γραμματέας Αργύρης Δημητριάδης) καταφέρεται κατά της ρύθμισης, που ενσωματώθηκε όπως καταγγέλλει “για συντεχνιακούς και πελατειακούς λόγους” στο νέο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος (άρθρο 48 του ν. 4178/13), για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, η οποία προβλέπει παρεμβάσεις σε διατηρητέα και μνημεία, με άδεια για «εργασίες μικρής κλίμακας».

Αναφέρεται ότι « ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για καταστροφές και αλλοιώσεις της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας σημαντικών κτιρίων και μνημείων. Παράλληλα επισημαίνεται ότι «μεγάλες εργολαβίες και έργα ανακαινίσεων χωρίς οικοδομική άδεια συνεπάγεται ότι θα γίνονται με άγνωστους προϋπολογισμούς, πιθανές εικονικές συμβάσεις με συνέπεια την απώλεια μεγάλων φορολογικών εσόδων του δημοσίου αλλά και των ασφαλιστικών φορέων, αφού στις “εργασίες μικρής κλίμακας” δεν είναι υποχρεωτική η δήλωση ημερομισθίων των εργατοτεχνιτών στον ασφαλιστικό τους φορέα.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ είχε υποσχεθεί προς τον εκπρόσωπο του ΣΑΔΑΣ, που έθεσε το θέμα πως η σχετική ρύθμιση θα αποσυρθεί. Πράγμα που δεν έγινε. Με βάση αυτή την εξέλιξη στη χθεσινή  ανακοίνωση επισημαίνεται πως αποδεικνύεται ότι “το ενδιαφέρον της πολιτείας για το περιβάλλον και την αρχιτεκτονική κληρονομιά είναι υποκριτικό” ακόμη ότι “χάνεται η έννοια του μνημείου και του διατηρητέου” καθώς επίσης ότι “υπάρχει αδυναμία αντίστασης στις συντεχνιακές απαιτήσεις”.

Στην ανακοίνωση παρουσιάζονται παραδείγματα πιθανής εφαρμογής της νέας διάταξης με έγκριση “εργασιών μικρής κλίμακας”, η οποία εκδίδεται με απλή αίτηση του ιδιοκτήτη και τεχνική έκθεση μηχανικού από την πολεοδομία. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι « πλέον μπορείς, χωρίς αρχιτεκτονική μελέτη,……. αρκεί μια τεχνική έκθεση κάποιου μηχανικού από τους πολλούς που έχουν το δικαίωμα να υπογράφουν τεχνικές εκθέσεις ……»

  • Να ανακαινίσεις εσωτερικά και εξωτερικά τα κτήρια της Ακαδημίας Αθηνών, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, του Μουσείου και του Πανεπιστήμιου.
  • Να ντύσεις με γρανίτη ή αλουμίνιο τη Βουλή με μια τεχνική έκθεση κάποιου μηχανικού από τους πολλούς που έχουν το δικαίωμα να υπογράφουν τεχνικές εκθέσεις.
  • Να βάψεις όπως θέλεις ένα σπίτι στις Κυκλάδες ή να βάλεις αλουμινένιες τζαμαρίες στο Πήλιο.
  • Να γεμίσεις τσιμεντένιες πέργκολες (επικαλυμμένες) ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο όπως το Mall στο Μαρούσι, να αυξήσεις τον όγκο του και πιθανόν τους χώρους του.
  • Να στήσεις για πάντα μια σκαλωσιά στο οικόπεδό σου και να κάνεις ό,τι θέλεις από κάτω.
Οι αρχιτέκτονες του τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ προαναγγέλλουν προσφυγή στο ΣτΕ για το συγκεκριμένο θέμα και ζητούν πρωτοβουλίες άμεσης ακύρωσης της ρύθμισης από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, καθώς επίσης να επιληφθεί το υπουργείο Οικονομικών για την απώλεια εσόδων. Εξάλλου για το νέο νόμο του ΥΠΕΚΑ για τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων η ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει ότι “η βούληση της πολιτείας για πάταξη της αυθαίρετης δόμησης είναι υποκριτική”, υπογραμμίζοντας ότι ο νέος νόμος “, τακτοποιεί ποινικές και αστικές ευθύνες ιδιοκτητών που κατά κανόνα κινήθηκαν καθ’ υπέρβαση των πολεοδομικών κανόνων ή τους αγνόησαν εντελώς”. Στην ανακοίνωση σημειώνεαι ακόμη ότι: “Ο ρόλος των αρχιτεκτόνων, στην περίπτωση αυτή, (εφαρμογής του νέου νόμου για τα αυθαίρετα) είναι απλά καταγραφικός και θα ήταν υποκρισία από μέρους μας η κάθε προσπάθεια επιστημονικής τεκμηρίωσής τους, το δε ενδιαφέρον μας ομολογούμε ότι είναι καθαρά βιοποριστικό”.
Πηγή: tee.gr