
To μνημείο γενοκτονίας “Sleuk Rith” από τη Zaha Hadid
Έως τώρα, τα ανά τον κόσμο μνημεία γενοκτονίας, είναι σκοτεινά και αναδίδουν μια καταθλιπτικότητα. Η διάσημη αρχιτεκτόνισσα Zaha Hadid, αποφάσισε να αλλάξει αυτή την οπτική και να σχεδιάσει στην Καμπότζη ένα μνημείο συμφιλίωσης και επούλωσης, της τραυματικής ιστορίας που βίωσε η χώρα πριν από 35 χρόνια και για τα περίπου δυο εκατομμύρια νεκρούς του καθεστώτος των «Ερυθρών Χμερ», …υπέρλαμπρο.
Την έμπνευση, όπως λέει, πήρε από το ναό «Μπαντεάι Σρέι», γνωστό ως «Ακρόπολη των γυναικών», ο οποίος βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια του Angkor Wat. Διόλου τυχαία. Οι γυναίκες, που είχαν πολύ «αδύναμη φωνή» καθ’ όλη τη διάρκεια του τραγικού παρελθόντος, αγωνίστηκαν για να αναστήσουν τη χώρα, αφενός γεννώντας και αυξάνοντας την επόμενη γενιά των Καμποτζιανών, αφετέρου συμβάλλοντας στην ανοικοδόμηση της κοινωνίας. Η θηλυκότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας, είναι αυτή που εκφράζει την ελπίδα και την αισιοδοξία για το μέλλον και αυτή επιχειρεί να αναδείξει με το έργο της η Zaha Hadid.
Το μνημείο, στην πραγματικότητα είναι το Ινστιτούτο Sleuk Rith, «η δύναμη των φύλλων», όπως ονομάζεται, θα κτιστεί στην Πνομ Πενχ και θα φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη συλλογή αντικειμένων που σχετίζονται με τη γενοκτονία, συγκεντρωμένα από όλη τη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και ένα εκατομμύριο έγγραφα τα οποία αρχειοθετούνται από το Κέντρο Τεκμηρίωσης της Καμπότζης, μια ΜΚΟ που διευθύνεται από τον οραματιστή ιδρυτής του Youk Chhang, επιζώντα από τις δολοφονικές εκκαθαρίσεις των «Ερυθρών Χμερ». Ο ρόλος του Ινστιτούτου, όπως λέει ο ιδρυτής του, θα είναι η εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών, προκειμένου να αποτραπούν τραγωδίες του παρελθόντος.
Στο σχεδιασμό της Hadid, συναντάμε πέντε μαγευτικούς πύργους που περιβάλλονται από ένα πανέμορφο δάσος. Τα κτίρια δείχνουν να κάθονται πάνω σε …ξυλοπόδαρα, έτσι ώστε να προστατεύονται από τις πλημμύρες, ταυτόχρονα αποπνέοντας μια γαλήνη που σχετίζεται με τα θρησκευτικά ιερά.
Το Sleuk Rith είναι, επίσης, ξεχωριστό, γιατί πρόκειται για το πρώτο μεγάλο έργο της Hadid, όπου ως βασικό οικοδομικό υλικό χρησιμοποιείται το ξύλο. «Το ξύλο μπορεί να μεταφέρει το φως με ένα ιδιαίτερα θερμό τρόπο. Αυτή η ποιότητα του φωτός και της σκιάς μέσα σε ένα κτίριο δομημένο από ξύλο είναι κάτι που κρίθηκε σκόπιμο και υπηρετεί το σκοπό», λέει η Hadid.
Πηγή: tee.gr