Αγορά Ακινήτων: Πτώση στις τιμές.
φώτο: news247.gr

Αγορά Ακινήτων: Πτώση στις τιμές.

Η πτώση στις τιμές για την αγορά ακινήτων, έχουν σαν αποτέλεσμα  δεκάδες χιλιάδες ακίνητα να παραμένουν απούλητα.

φώτο: news247.gr

Μειωμένες εμφανίζονται οι τιμές των ακινήτων από 20% έως 25% τα τελευταία δύο χρόνια.  Βέβαια, αναφερόμαστε σε μειώσεις οι οποίες αφορούν ακίνητα τα οποία βρίσκονται κυρίως σε περιοχές του κέντρου και ημιαστικές περιοχές και κυμαίνονται μεταξύ 85 τμ και 100 τμ, τα επιλεγόμενα στην γλώσσα των μεσιτών και “χρυσά τριάρια”.

Η πτώση αυτή έχει δημιουργήσει κάποια κινητικότητα από τους αγοραστές, αλλά μικρή, η οποία επίσης δεν έχει δυναμική λόγω της κακής ψυχολογίας και της ανασφάλειας που έχει δημιουργήσει η κρίση.

Επίσης, τον τελευταίο χρόνο ήταν μειωμένο σε ποσοστό της τάξεως του 10% το κόστος κατασκευής ακινήτων. Όμως η μείωση αυτή δεν φαίνεται να έχει διάρκεια, όπως εκτιμούν οι ειδικοί του κλάδου των κατασκευών, προβλέποντας ότι από το επόμενο εξάμηνο τα κοστολόγια θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία.

Όπως επισημαίνει στο Α.Π.Ε ο Μ. Χάτσιος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου HATSIOS GROUP SA που εξειδικεύεται σε κατασκευές και εκμεταλλεύσεις ακινήτων, “Tο κόστος κατασκευής είχε πέσει το τελευταίο χρόνο περίπου στο 10%. Το ποσοστό αυτό σήμερα έχει ανατραπεί λόγω της αύξησης του πετρελαίου, των τιμών των μετάλλων και της εφαρμογής από 10 Ιανουαρίου του ΚΕΝΑΚ ( Κανονισμός Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτηρίων).

Έτσι, συνυπολογίζοντας και τον πληθωρισμό θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω αύξηση του κόστους. Κατά την εκτίμηση μου η κτηματαγορά βιώνει το οριακό σημείο της πτώσης της. Μην εκπλαγούμε βλέποντας την να ανεβαίνει γιατί έχει συσσωρευτεί λόγω κρίσης και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αγοραστών που περιμένοντας τις εξελίξεις βρίσκονται σε αναμονή”.

Οι εκτιμήσεις από τους ειδικούς της αγοράς ακινήτων είναι πως αυτή την περίοδο σε όλη την επικράτεια υπάρχουν αδιάθετα δεκάδες χιλιάδες ακίνητα, των οποίων ο ακριβής αριθμός δεν μπορεί να αποτυπωθεί με ακρίβεια. Το μεγαλύτερο ποσοστό των απούλητων αυτών διαμερισμάτων – περίπου 70% – βρίσκεται στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται σε ημιαστικές περιοχές και σε περιοχές του κέντρου, για διαμερίσματα επιφανείας 80 τμ έως 100 τμ στα μεν νεόδμητα σε περιοχές όπως η Πεύκη, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, τα Βριλήσσια και τα Μελίσσια το τετραγωνικό μέτρο κοστίζει max 2.000 ευρώ/m2, ενώ τα μεταχειρισμένα στις αντίστοιχες περιοχές ηλικίας από 10 έως 20 ετών κοστίζουν max 1.500 ευρώ/ m2ανά τετραγωνικό μέτρο. Αντίστοιχα σε περιοχές του κέντρου το κόστος των ακινήτων αυτών κυμαίνεται από 800 ευρώ έως 1.000 ευρώ.

Πηγή:  news247.gr