Οι ημιυπαίθριοι πάνε Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)
φώτο: imerisia.gr

Οι ημιυπαίθριοι πάνε Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)

φώτο: imerisia.gr

Τελικά το τι γίνεται με τους ημιυπαίθριους κανείς δεν μπορεί να καταλάβει.

Στις αρχές του φθινοπώρου αναμένεται να αποφασίσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε «δίκη-πιλότο» για το αν οι διατάξεις του νόμου 3843/10 για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων παραβιάζουν ή όχι το Σύνταγμα. Το «καυτό» νομικό ζήτημα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων (αφού ήδη έχουν υποβληθεί 618.334 σχετικές αιτήσεις για ημιυπαίθριους χώρους και αναμένονται και άλλες) κρίθηκε αναγκαίο να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια ΣτΕ για να αποφανθεί το ταχύτερο δυνατό μέσα από το νέο θεσμό της «πρότυπης δίκης», προκειμένου να δοθεί «γραμμή» σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου και σε όλα τα υπόλοιπα δικαστήρια.

Την αντισυνταγματικότητα του ν. 3843/10 έθεσε προσφυγή τριών ιδιοκτητών ακινήτων που προσέβαλαν ως παράνομες οικοδομικές άδειες στη Χαλκιδική, διαμαρτυρόμενοι για την πολεοδομική ανοχή απέναντι σε διάφορες -κατά την άποψή τους- παρανομίες, καθώς και για τη διαδικασία τακτοποίησης πολλών ημιυπαίθριων χώρων, που οδηγούσαν σε μεγάλη αύξηση του συντελεστή δόμησης και του επιτρεπόμενου όγκου της επίμαχης διώροφης οικοδομής.

Η σχετική προσφυγή που υποβλήθηκε στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης πήρε το δρόμο για το ΣτΕ με αίτηση να γίνει «πρότυπη δίκη», κατά τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου 3900/10 (για την επιτάχυνση των διοικητικών δικών), προκειμένου να ξεκαθαρίσει το ταχύτερο δυνατό το κρίσιμο συνταγματικό πρόβλημα. Τριμελής ειδική επιτροπή του ΣτΕ υπό τον πρόεδρό του Π. Πικραμμένο δέχθηκε να εισαχθεί η υπόθεση στην ολομέλεια το ταχύτερο δυνατό και ταυτόχρονα να «παγώσει» η εκδίκαση παρόμοιων προσφυγών που μπορεί να έχουν υποβληθεί σε οποιοδήποτε δικαστήριο της χώρας, έτσι ώστε να υπάρξει μία ενιαία συνταγματική απάντηση από το ΣτΕ.

Η κρίση του ανώτατου δικαστηρίου αναμένεται το φθινόπωρο, ενώ η κυβέρνηση προχωρεί σε παράταση υποβολής σχετικών δηλώσεων μέχρι το Νοέμβριο, ελπίζοντας σε σημαντικές εισπράξεις από τα εδικά πρόστιμα. Η συνταγματική κρίση του ΣτΕ ασφαλώς θα επηρεάσει και την τύχη της ρύθμισης που σκέφτεται να προωθήσει η κυβέρνηση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, με πρότυπο τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους και τη 40ετή ανοχή της πολιτείας έναντι καταβολής συγκεκριμένου ποσού με το χαρακτήρα ειδικού προστίμου.

Η προσφυγή στηρίζεται στη νομολογία της Ολομέλειας ΣτΕ κατά της νομιμοποίησης αυθαιρέτων, που την τελευταία διετία εμπλουτίστηκε με την άποψη ότι δεν είναι πλέον συνταγματικά ανεκτή η εξαίρεση από την κατεδάφιση οποιασδήποτε αυθαίρετης κατασκευής που ανεγέρθηκε μετά το 1983, οπότε με το «νόμο Τρίτση» (Ν. 1337/83) δόθηκε η τελευταία ευκαιρία για τις αυθαίρετες κατασκευές (και αλλαγής χρήσεων).

Σύμφωνα με την προσφυγή, το άρθρο 5 του Ν. 3843/10 είναι αντίθετο στο άρθρο 24 του Συντάγματος, διότι με μόνη τη δήλωση ενός πολίτη (για την τακτοποίηση ημιυπαίθριου χώρου) και χωρίς να προηγηθεί κάποια κρίση της Διοίκησης βασισμένη σε πολεοδομικά κριτήρια εξαιρούνται από την κατεδάφιση κτίσματα με διαπιστωμένη σωρεία πολεοδομικών παραβάσεων.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι δεν είναι συνταγματικά ανεκτή η γενική εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών με σοβαρές παραβάσεις και τονίζεται ότι η συγκεκριμένη τακτοποίηση οδηγεί σε υπέρβαση του συντελεστή δόμησης κατά 20%, γεγονός που αποτελεί βαριά μορφή παρανομίας.

Πηγή: imerisia.gr