Άναρχη δόμηση και κακός πολεοδομικός σχεδιασμός οι αιτίες καταστροφής στη Σκόπελο

skopelos_limani_vroxiH οριοθέτηση των ρεμάτων και των χειμάρρων αποτελεί προϋπόθεση για το σχεδιασμό ανοικοδόμησης της Σκοπέλου, επισήμανε η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι η άναρχη δόμηση του νησιού –καταγράφηκαν κατασκευές ακόμη και στις λεκάνες απορροής των χειμάρρων- και ο μη σωστός πολεοδομικός σχεδιασμός αποτέλεσαν την κύρια αιτία του μεγέθους της καταστροφής που προκλήθηκε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Η κ. Καπούλα επεσήμανε ότι επιτελείο του ΤΕΕ μετέβη άμεσα στη Σκόπελο και έχουν ήδη καταγραφεί οι ζημιές σε ό,τι αφορά έργα και υποδομές για τις οποίες ο Δήμος θα πρέπει να ζητήσει χρηματοδότηση. Μεταξύ των έργων είναι και αυτό που αφορά στο λιμάνι όπου έχει υποχωρήσει το αριστερό πέταλο, για το οποίο το ΤΕΕ θα συντάξει μελέτη για τα τοιχία στήριξης ώστε το Λιμενικό Ταμείο να μπορέσει να ζητήσει χρηματοδότηση από το Υπουργείο. Επίσης το ΤΕΕ βοήθησε στην καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι κατοικίες, για τις οποίες οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 400.

Από την πλευρά της Περιφέρειας έγινε η καταγραφή των ζημιών στο οδικό επαρχιακό δίκτυο που είναι στη ευθύνη της όπως και στις επιχειρήσεις. «Το επαρχιακό οδικό δίκτυο χρειάζεται μεταξύ άλλων σωστό σχεδιασμό, έργα απορροής, στηθαία, σήμανση κ.α. Τη μεγαλύτερη ζημιά πάντως έχουν υποστεί καταστήματα εστίασης και διασκέδασης και ξενοδοχεία.

Η Σκόπελος θα περάσει ένα «μαρτυρικό χειμώνα» και όλοι πρέπει να τρέξουμε για να γίνουν τα έργα γρήγορα και να μπορέσει να υποδεχθεί τους τουρίστες το νησί το καλοκαίρι του 2016, τόνισε η κα Καπούλα.

Πηγή: ert.gr