Βουτιά 15% στις τιμές ακινήτων το 2013

Βουτιά 15% στις τιμές ακινήτων το 2013

Νέα βουτιά κατά 15% στις τιμές των κατοικιών, τη δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως (πρώτη η Ιρλανδία -20%), αναμένει για το 2013 ο γνωστός επενδυτικός οίκος Fitch στην έκθεση που δημοσίευσε χθες με τίτλο:«Residential Mortgage Briefing».

Μάλιστα, οι  αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω μείωση και το 2014 και στο τέλος της επόμενης χρονιάς η ελληνική κτηματαγορά θα εμφανίσει σημάδια σταθεροποίησης. Σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα δηλαδή οι τιμές των κατοικιών θα φτάσουν στα χαμηλότερο σημείο τους. Σύμφωνα με την έρευνα, η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει το μεγαλύτερο ρυθμό υποχώρησης των τιμών και συγκεκριμένα 30% από τα τέλη του 2008 μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2012.

Σε πανελλαδικό επίπεδο η υποχώρηση των τιμών την ίδια περίοδο φτάνει το 24%. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την στεγαστική πίστη αλλά και για το ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων. Σύμφωνα με τη Fitch, ειδικά στην Ελλάδα και την Ιρλανδία περίπου 1 στους 5 δανειολήπτες, θα αδυνατεί να εξυπηρετήσει
το δάνειό του.

Ο διεθνής επενδυτικός οίκος εκφράζει την ανησυχία του για τις περιφερειακές κτηματαγορές της Ευρωζώνης, δηλαδή την Πορτογαλία και την Ιταλία, όπου η πτώση τιμών το 2013 θα είναι 13%, την Ισπανία και την Ελλάδα με -15% και την Ιρλανδία με -20%. Οι λόγοι της πτώσης, σύμφωνα με τους αναλυτές είναι η αδυναμία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό, η αύξηση της ανεργίας και η μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης καθώς και η έλλειψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.

Πάντως, για την  Ελλάδα η έκθεση αναφέρει ότι οι τιμές δείχνουν σχετική ανθεκτικότητα η οποία αποδίδεται στο ποσοστό ιδιοκατοίκησης που είναι 80%, στο γεγονός ότι υπάρχει περιορισμένος αριθμός μεταπώλησης κατοικιών (οι Έλληνες είναι δεμένοι περισσότερο με την ακίνητη περιουσία τους), στον κατακερματισμό των οικοδομικών επιχειρήσεων που είναι μικρές, οικογενειακές εταιρείες χωρίς δανεισμό. Η αύξηση της ανεργίας, τα νέα περιοριστικά μέτρα και το κακό κλίμα στην ελληνική οικονομία οδηγούν σε μείωση τιμών 11% το γ’ τρίμηνο του 2012.

Το μόνο ευχάριστο είναι ότι ο «πάτος του βαρελιού» της κτηματαγοράς φαίνεται να είναι το τέλος του  2014, δηλαδή θα κλείσουν σχεδόν 9 χρόνια πτωτικής πορείας. Αναφορικά με τις τιμές των κατοικιών σε άλλες χώρες, η Fitch επισημαίνει ότι πτώση κάτω του 10% θα σημειωθεί σε Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Γαλλία και Βέλγιο ενώ η Γερμανία θα συνεχίσει το ανοδικό ράλι, μια τάση που μπορεί να διατηρηθεί για την επόμενη 5ετία. Σε ΗΠΑ και Αυστραλία αναμένονται σταθεροποιητικές τάσεις.

Πηγή: tee.gr