Δεν παγώνουν οι σχεδιασμοί για το ΕΣΠΑ

ESPA 2014-error imageΜαταιώθηκε, λόγω δημοψηφίσματος, η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, αλλά δεν παγώνουν οι σχεδιασμοί για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, διαβεβαιώνει το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή την κριτική για καθυστερήσεις στην οριστικοποίηση των έργων που ασκείται από τις εργοληπτικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ αναφέρει ότι την τελευταία εβδομάδα συγκλήθηκαν κανονικά οι περιφερειακές και τομεακές επιτροπές. Σε ρεπορτάζ στην Εφημερίδα των Συντακτών, η ΓΓΔΕ&ΕΣΠΑ αφήνει «μπηχτές» προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία ήταν η μόνη που δεν πραγματοποίησε την προγραμματισμένη συνεδρίαση.

Τα προβλεπόμενα για την Ελλάδα κονδύλια του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ), όπως είναι η επίσημη ονομασία του νέου ΕΣΠΑ, ανέρχονται σε 20,8 δισ. ευρώ, τα οποία με την αναθεώρηση αναμένεται να φτάσουν τα 22,8 δισ. Από αυτά ο τομέας των μεταφορών και περιβάλλοντος θα απορροφήσει μόνον 3,7 δισ, με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στους αυτοκινητόδρομους, το Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το σιδηροδρομικό δίκτυο και τις υποδομές διαχείρισης σκουπιδιών.

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι η επιτροπή παρακολούθησης έχει συντονιστικό χαρακτήρα και ενημερώνει ότι το τελευταίο διάστημα συνεδρίασαν κανονικά οι Περιφερειακές Επιτροπές Αττικής, Κρήτης και Πελοποννήσου, καθώς και τομεακές Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος, Εκπαίδευσης, Μεταρρύθμισης Δημόσιου Τομέα και Ανθρώπινου Δυναμικού, που έχουν την κύρια ευθύνη δια χείρισης των προβλεπόμενων κονδυλίων.

Πηγή: tee.gr