Ένα μουσείο από το πουθενά...στο Ordos της Μογγολίας

Ένα μουσείο από το πουθενά…στο Ordos της Μογγολίας

Αυτό το άμορφο κτίριο, συνολικής επιφάνεις 42 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, είναι η πρόταση του καναδικού γραφείου Mad Architects για το μουσείο της νέας πόλης του Ordos, στην Εσωτερική Μογγολία. Το Οrdos είναι μια περιοχή που γνωρίζει μια εξαιρετική άνθιση της οικονομίας της (το κατά κεφαλή εισόδημα το 2011 ήταν 25.239 δολάρια !), παρόλο που το συντριπτικό ποσοστό της έκτασής της είναι έρημος. Η τοπική κυβέρνηση, αποφάσισε να δημιουργήσει μια καινούργια πόλη, μακριά από τη σημερινή, στην περιοχή της ερήμου Γκόμπι  και να την εμπλουτίσει με μοναδικά (μνημειακά) κτίρια.
Το σχέδιο του μουσείου (προς το παρόν βρίσκεται μόνο στα χαρτιά) είναι εμμέσως μια αντίδραση στην άκαμπτη και συντηρητική γεωμετρία του Master Plan της νέας πόλης, παράλληλα και ως προσδιοριστικό του μέλλοντος της τοπικής κουλτούρας.
Στην πραγματικότητα ένας στερεός όγκος, ύψους 40 μέτρων, που φαίνεται ως να έχει προσγειωθεί στο έδαφος από το πουθενά, χωρίς παράθυρα και θίνες, που να σχετίζονται με τη  ορφολογία της περιοχής.
Αυτό ως προς την εξωτερική μορφή, γιατί στο εσωτερικό, είναι απρόσμενα και έντονα παιχνιδιάρικο: με δυσαρμονία υψών, ελικοειδείς επιφάνειες και τρύπες, που ομολογουμένως δημιουργούν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, ενώ χωρίζει. Το φυσικό φως είναι διάχυτο στο εσωτερικό καθώς εισέρχεται στο κτίριο μέσω των φεγγιτών ομοιόμορφα, περνώντας μέσα από τις βαμένες περσίδες που αγκαλιάζουν το κτίριο.
Ο εσωτερικός χώρος χωρίζεται σε διάφορες αίθουσες εκθέσεων, οι οποίες είναι ανοικτές προς την κεντρική αίθουσα. Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί μια συγκεκριμένη έκθεση ή να  περπατήσει μέσα από το «φαράγγι», δηλαδή το διάδρομο που διασχίζει όλο τον εκθεσιακό χώρο.

Πηγή: tee.gr