Ένα τραπέζι που εξοικονομεί ενέργεια

Ο αρχιτέκτων Raphaël Ménard και ο ντιζάινερ Jean-Sébastien Lagrange έχουν ξεκινήσει το πειραματικό πρόγραμμα Z.E.F (Zero Energy Furniture) με στόχο να προσφέρει ελαφριά, ευέλικτα και εύχρηστα αντικείμενα που θα εξοικονομούν ενέργεια. Πρόκειται για μια ανταλλαγή τεχνικών μεταξύ του σχεδιασμού και της μηχανικής στην οποία εμπλέκονται τα δεδομένα που θέτουν οι κλιματολογικές αλλαγές χωρίς να παραμερίζεται η αισθητική αξία κάθε δημιουργίας.

oikologiko trapezi 01-error image

Πρώτο δείγμα αυτής της συνεργασίας είναι αυτό το τραπέζι το οποίο εξασφαλίζει το 60% των αναγκών σε θέρμανση ενός γραφείου και αντίστοιχα το 30% του κλιματισμού. ‘Οπως χαρακτηριστικά λένε και οι δημιουργοί του, θα μπορούσε κανείς να το παρομοιάσει με θερμικό σφουγγάρι: Απορροφά την υπερβολική ζέστη (πάνω από 22 βαθμούς), ενεργώντας ως κλιματισμός και στη συνέχεια επαναφέρει τη θερμότητα λειτουργώντας αυτή τη φορά σαν θερμαντικό σώμα. To μυστικό του βρίσκεται στα υλικά PCM (Phase Change Materials) ανάμεσα στην μασίφ ξύλινη επιφάνεια του και την αλουμινένια κατασκευή κάτω από αυτήν .

oikologiko trapezi 02-error image

oikologiko trapezi 05-error image

Τα PCMS αποθηκεύουν τη λανθάνουσα θερμότητα όταν η εσωτερική θερμοκρασία αρχίζει να αυξάνεται – το κερί PCM έχει σημείο τήξης τους 22 ° C και τότε είναι που απορροφά θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος περιορίζοντας την. Άλλωστε, τα PCMS έχoυν την ικανότητα να αποθηκεύουν μεγάλη ποσότητα θερμικής ενέργειας μέσα σε ένα μικρό όγκο.

oikologiko trapezi 03-error image

Η κυματοειδής μορφή του αλουμινίου (ένας πολύ καλός αγωγός της θερμότητας) συμβάλλει στην ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ του χώρου και των PCMS. Επίσης, οι πτυχές του ελαφριού αυτού υλικού παρέχουν σταθερότητα στον σκελετό του τραπεζιού δίνοντας δυνατότητα σχεδιασμού επιφάνειας μεγάλου μήκους.

oikologiko trapezi 04-error image

Το τραπέζι Save Energy παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Design Week στο Μιλάνο (14 – 19 Απριλίου).

Πηγή: tovima.gr