Επανέναρξη των έργων στους οδικούς άξονες

Επανέναρξη των έργων στους οδικούς άξονες

odika erga-error imageΤα νέα από το μέτωπο των οδικών αξόνων φαίνεται να είναι, πλέον, καλά, ύστερα από καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, το «αδιέξοδο» στους τέσσερις αυτοκινητοδρόμους (Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός, Ε-65 και Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου) όπου τα έργα έχουν ανασταλεί από το 2010 φθάνει στο τέλος του. Οι τέσσερις συμβάσεις, αφότου εγκρίθηκαν από τις Γενικές Διευθύνσεις εσωτερικής αγοράς – υπηρεσιών και ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΣ) για έλεγχο νομιμότητας. Σε δεύτερη φάση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα κατατεθεί προς έγκριση η σύμβαση του –ολοκληρωμένου σε ποσοστό 91%– αυτοκινητόδρομου Μορέας (Αθήνα-Καλαμάτα), του οποίου το χρηματοοικονομικό μοντέλο έχει τροποποιηθεί λόγω της πτώσης των κυκλοφοριακών όγκων.

Ύστερα από την αναμενόμενη έγκριση του ΕΣ, οι τέσσερις συμβάσεις θα κατατεθούν προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, εν συνεχεία θα υπογραφούν από τις εταιρείες παραχώρησης, το Δημόσιο και τις τράπεζες. Σε τελική φάση θα αποσταλούν, εκ νέου, στους Κοινοτικούς, ώστε να διαπιστωθεί ότι το περιεχόμενο των συμβάσεων δεν έχει αλλάξει. Στόχος είναι τέλη Νοεμβρίου οι συμβάσεις να κατατεθούν στη Βουλή, ώστε μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, τα εργοτάξια να επαναλειτουργήσουν πλήρως.

Επί της αρχής δηλαδή, τα έργα έχουν απαλλαγεί από τα προβλήματα του παρελθόντος, ενώ απομένει να αντικατασταθεί το χρηματοδοτικό κενό -πρόκειται για μονοψήφιο ποσό- τριών μικρών ξένων τραπεζών από ελληνικές τράπεζες. Επίσης, το «μεγάλο» χρηματοδοτικό κενό ύψους 1,2 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Τι θα κατασκευαστεί

Σε πρώτη φάση, στα πιο προχωρημένα έργα, δηλαδή στον αυτοκινητόδρομο της Ολυμπίας Οδού θα αποπερατωθεί το τμήμα Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα. Το κατασκευαστικό αντικείμενο (Μαλιακός-Κλειδί) του αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, που έχει αποπερατωθεί σε ποσοστό άνω του 80%,  δεν περικόπτεται. Στην Ιόνια Οδό δεν θα κατασκευαστεί η διέλευση της Κλόκοβας, ενώ στον Ε-65 τα τμήματα Λαμία – Α/Κ Ξυνιάδας και Εγνατία-Τρίκαλα δεν θα υλοποιηθούν. Σημειώνεται ότι από την περασμένη άνοιξη, οπότε οι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά και ο πρωθυπουργός, επισκέφθηκαν τους οδικούς άξονες, σε τμήμα των υπό κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, ξεκίνησαν, σε χαμηλούς ρυθμούς, να εκτελούνται έργα.

Η επιστροφή των εκσκαφικών μηχανημάτων στους οδικούς άξονες θα δημιουργήσει περίπου 70.000 θέσεις εργασίας, ενώ θα επηρεαστεί θετικά η δραστηριότητα περίπου 175.000 ατόμων που βρίσκονται στις επαρχίες, όπου εκτελούνται τα έργα.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη, η αναστολή των κατασκευαστικών εργασιών αφαίρεσε από το ΑΕΠ του 2011 ποσοστό της τάξης του 3%.

Πηγή: capital.gr