Έργα φωτισμού και υπόγειων κάδων απορριμάτων για το δήμο Θεσσαλονίκης

Thessaloniki-error imageΛύση σε δύο φλέγοντα ζητήματα που ταλανίζουν την πόλη, αυτά της καθαριότητας και του ανεπαρκούς φωτισμού, επιχειρεί να δώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος προχωρά στην υλοποίηση δυο σημαντικών έργων. Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής για την τοποθέτηση υπόγειων κάδων απορριμμάτων και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου του δημοτικού φωτισμού εισέρχεται στην τελική του ευθεία.

Στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναμένεται να εγκριθεί η λήψη δύο δανείων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Jessica των έργων «Προμήθεια και τοποθέτηση συστήματος υπόγειων κάδων προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων», ύψους 4,58 εκατ. ευρώ και «Εκσυγχρονισμός του Δημοτικού φωτισμού σε επιλεγμένους βασικούς οδικούς άξονες και πάρκα», ύψους 3,3 εκατ. ευρώ. Μετά την έγκριση των δύο δανείων, ο δήμος θα προχωρήσει στην προκήρυξη των διαγωνισμών για την προμήθεια συστημάτων υπόγειων κάδων αλλά και για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου του δημοτικού φωτισμού.

Τα δύο έργα αναμένεται να ξεκινήσουν να υλοποιούνται εντός δύο ή τριών μηνών, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππά. «Έως το τέλος του 2015 θα έχουν τοποθετηθεί οι υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων ενώ παράλληλα θα έχει εκσυγχρονιστεί σταδιακά  το σύνολο του δίκτυο φωτισμού, με την αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών με Led» υπογράμμισε στη Voria.gr ο κ. Παππάς.

Μέσω του εκσυγχρονισμού του δημοτικού φωτισμού, «επιτυγχάνεται σημαντική μείωση της κατανάλωσης στις περιοχές επέμβασης (50-60%), μείωση στις δαπάνες συντήρησης του δικτύου, ενώ η ανανέωση του φωτισμού προσδίδει αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση των περιοχών και των οδικών αξόνων».

Παράλληλα, «η εγκατάσταση συστημάτων υπόγειων κάδων αστικών απορριμμάτων έχει πολλαπλά οφέλη καθώς συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη, αναβαθμίζει αισθητικά το αστικό περιβάλλον, δεν επιτρέπει την επαφή με απορρίμματα ανθρώπων και ζώων».

Οι υπόγειοι κάδοι

Η δημοτική αρχή έχει σχεδιάσει την τοποθέτηση σχεδόν 750 συστημάτων υπόγειων κάδων σε κεντρικούς δρόμους, με στόχο την αναβάθμιση και ανάδειξη του αστικού περιβάλλοντος. Αρχικά οι κάδοι θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένες θέσεις στο εμπορικό – ιστορικό κέντρο, καθώς και σε κεντρικά σημεία των δημοτικών κοινοτήτων, όπως στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας, στην πλατεία της Χαριλάου και στο Επταπύργιο.

Για την τοποθέτηση των κάδων στο ιστορικό κέντρο η αντιδημαρχία θα συνεργαστεί και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα κατά τις ανασκαφές.

Τα υπόγεια συστήματα προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων θα εγκατασταθούν σε συστοιχίες των τριών – ένας κάδος για την απόρριψη σύμμεικτων απορριμμάτων, ένας για την απόρριψη υλικών συσκευασιών, και ένας για την απόρριψη χαρτιού. Ο υπόγειος κάδος απορριμμάτων χωρητικότητας 3.000lt περίπου, θα τοποθετηθεί εντός κατάλληλα διαμορφωμένου και πλήρως στεγανού φρεατίου.

Σε ποιους δρόμους αλλάζουν τα φώτα

Η εφαρμογή του προγράμματος περιλαμβάνει την κατασκευή νέου έργου φωτισμού στον παραλιακό άξονα της πόλης (Λ. Πύργος έως ΜΜΘ συμπεριλαμβανομένων των ανατολικών πάρκων της παραλιακής λεωφόρου), τις καθέτους 3ης Σεπτεμβρίου, Π. Μελά και τέλος την οδό Διοικητηρίου. Στις συγκεκριμένες περιοχές θα τοποθετηθούν 380 ιστοί και φωτιστικά οδών και 145 ιστοί και φωτιστικά πάρκων. Όλα τα φωτιστικά θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας Led μεγάλης διάρκειας ζωής και χαμηλής κατανάλωσης.

Επίσης, το πρόγραμμα προβλέπει την αντικατάσταση 2.050 παλαιών φωτιστικών, με σύγχρονα φωτιστικά Led  μεγάλης διάρκειας ζωής και εξοικονόμησης ενέργειας στις οδούς, Αγ. Πάντων, Αναγεννήσεως, Βενιζέλου, Βιζυηνού, Δωδεκανήσου, Εθν Αμύνης, Ιασονίδου, Ίωνος Δραγούμη, Κασσάνδρου, Κολωνιάρη, Κουντουριώτου, Λαγκαδά, Μοναστηρίου, Ολύμπου, Φιλίππου, Τσιμισκή – Πολυτεχνείου, Αγγελάκη, Ν. Γερμανού, Λ. Στρατού, Μ. Ανδρόνικου, 25ης Μαρτίου, Γ. Παπανδρέου, Ανατολικής Θράκης, Γρηγορίου Λαμπράκη, Δελφών, Κατσιμίδου, Καυταντζόγλου, Κλεάνθους, Κ. Καραμανλή, Κωνσταντινουπόλεως, Μαραθώνος, Ν. Πλαστήρα, Παπαφη, Π. Συνδίκα, Ψελλού και Βας. Όλγας. «Μέσω του έργου θα έχουμε τη δυνατότητα να αντικαταστήσουμε ιστούς που είναι άχρηστοι. Θα αλλάξουμε ένα μεγάλο πλήθος ιστών φωτισμού» τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Καθαριότητα και φωτισμό από το πρόγραμμα Jessica

Το πρόγραμμα Jessica είναι πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  σε συνεργασία με την ΕΤΕπ και την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Τράπεζα Πειραιώς ενεργώντας ως Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης, έχει αναλάβει τη διαχείριση του Ταμείου Χαρτοφυλακίου Jessica Ελλάδας.

Σύμφωνα με την εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών και Ανάπτυξης Χασδάι Καπόν, «στη χρηματοδότηση Jessica δεν υπάρχει δωρεάν επιδότηση αλλά δανειακά κεφάλαια με προνομιακά επιτόκια, που θα προέρχονται από το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας,  με συμμετοχή 70%  του επιλέξιμου κόστους επένδυσης, από τρίτους με συμμετοχή 10% , και από ίδια κεφάλαια με συμμετοχή 20% του επιλέξιμου κόστους επένδυσης».

Πηγή: voria.gr