Άλλες κατηγορίες γυαλιού

Σε συνέχεια των δύο προηγούμενων άρθρων μας (“Τί είναι το γυαλί και πώς παρασκευάζεται“, “Βασικοί τύποι γυαλιού“), θα αναπτύξουμε ορισμένες άλλες κατηγορίες γυαλιού που ξεχωρίζουμε, όπως:

  • Αυτοκαθαριζόμενο (self cleaning glass)

Η επιφάνεια του αυτοκαθαριζόμενου γυαλιού έχει την ιδιότητα να απομακρύνει βρωμιές και ρύπους. Αυτό επιτυγχάνεται με την επίστρωση ειδικών υλικών, τα οποία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα υδροφοβικά και τα υδροφιλικά.

self cleaning glass-error image

Κατά την επαφή τους με νερό, τα μεν υδροφοβικά υλικά απωθούν τα σταγονίδια του νερού, ενώ τα υδροφιλικά επιτρέπουν τη ροή του νερού, καθώς δημιουργείται ένα λεπτό φιλμ, που παράλληλα παρασέρνει τις βρωμιές.

self-clean2-error image

Επιπλέον, η ειδική υδροφιλική επίστρωση που περιέχει οξείδια του Τιτανίου, αντιδρά χημικά με την ηλιακή ακτινοβολία διαλύοντας τους ρύπους (φωτοκατάλυση).

  •  Ηχομονωτικό

Το ηχομονωτικό γυαλί αποτρέπει τη διείσδυση του ήχου από τη μια πλευρά προς την άλλη. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί ένα γυαλί να γίνει ηχομονωτικό. Ο πιο απλός είναι  να κατασκευαστεί με μεγαλύτερο πάχος, γιατί όσο πιο χοντρό είναι το γυαλί τόσο πιο συμπαγές είναι, άρα λιγότερο επιρρεπές σε κραδασμούς.

glass thickness-error image

Αυτός είναι ένας φυσικός τρόπος ηχομόνωσης.

Μια άλλη μέθοδος είναι η σωστή μόνωση του γυαλιού με τη χρήση ενός άλλου ενδιάμεσου υλικού (όπως για παράδειγμα ειδικές μεμβράνες PVB),

laminated glass-error image

ή με τη δημιουργία αεροστεγούς διάκενου ανάμεσα σε δύο ή τρεις υαλοπίνακες.

sound proof glass2-error image

Αυτά είναι τα λεγόμενα triplex (ελασματοποιημένα) ή laminated γυαλιά και τα γυαλιά διπλής υάλωσης, αντίστοιχα, που θα αναπτύξουμε σε επόμενο άρθρο.

Ο βαθμός ηχομόνωσης του γυαλιού (και των δομικών υλικών γενικότερα) εκφράζεται με το συντελεστή ηχητικής μείωσης R, με μονάδα μέτρησης το Db.