Το μικρό σπίτι… στη Νότια Κορέα

Πρόκειται για ένα κτίριο κατοικίας με πλάτος 5 μέτρα και ύψος 17 μέτρα που δίνει μια άλλη διάσταση στην αστική κατοικία. Από τους  JMY Architects.

daecheong dong_small house_jmy architects_01-error image

Το κτίριο αποτελείται από το ισόγειο με εμπορική χρήση, τον πρώτο όροφο που είναι  ένας κοινόχρηστος χώρος και τον δεύτερο, τρίτο και τέταρτο όροφο που είναι η κατοικία. Αποτελεί ένα νέο συγκρότημα κατοικίας και κοινωνικών χρήσεων που καλύπτει οικονομικές δραστηριότητες, αναψυχή και διαβίωση.

daecheong dong_small house_jmy architects_03-error image

daecheong dong_small house_jmy architects_02-error image

Το οικόπεδο έχει 5 μέτρα πλάτος και 12 μέτρα μήκος. Υπήρχε δυσκολία στην κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης και άμεσης σκάλας διαφυγής που θα συνδεόταν με τον εμπορικό τομέα. Ήταν λοιπόν σημαντικό  να χρησιμοποιηθεί επαρκώς ο περιορισμένος εξωτερικός χώρος λόγω εγγύτητας με τα γειτονικά κτίρια.

daecheong dong_small house_jmy architects_04-error image

daecheong dong_small house_jmy architects_05-error image

Αρχικά ζητήθηκε η ανακαίνιση του διώροφου καταστήματος και τελικά το έργο επεκτάθηκε, συνδυάζοντας την εμπορική χρήση στο ισόγειο, ως βασική πηγή εισοδήματος του πελάτη, έναν χώρο κοινωνικών δραστηριοτήτων στον πρώτο όροφο, όπου μαζεύονται οι κάτοικοι της περιοχής και το χώρο κατοικίας που αναπτύσσεται στους υπόλοιπους τρεις ορόφους.

daecheong dong_small house_jmy architects_06-error image

daecheong dong_small house_jmy architects_07-error image

Η βασική πρόκληση του σχεδιασμού ήταν ο περιορισμένος χώρος και οι δυσκολίες για την επίτευξη σωστής πρόσβασης λόγω των στενών διαστάσεων του οικοπέδου.

daecheong dong_small house_jmy architects_08-error image

Πηγή: archdaily.com