Έρχονται οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Έρχονται οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

akinita foros-error imageΈφθασε η ώρα για τις πολυαναμενόμενες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τις διατάξεις με τις διορθώσεις στο φόρο αφού προηγουμένως, όμως, τις κοινοποιήσει στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Οι διατάξεις οριστικοποιήθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια δίωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τον υπουργό Γκίκα Χαρδούβελη, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κα Κατερίνα Σαββαϊδου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Οι διατάξεις που οριστικοποιήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπουν:

  • Tην παροχή έκπτωσης 20% στα κενά και ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν στο Ε9 τα ακίνητά τους που είναι κενά προκειμένου να λάβουν την έκπτωση. Ωστόσο, θα αρχίσουν να πληρώσουν κανονικά τις δόσεις του φόρου και όταν οριστικοποιηθεί το ποσό της έκπτωσης που δικαιούνται θα τους πιστωθεί ή θα αφαιρεθεί από τις επόμενες δόσεις.
  • Tον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος με τις τιμές που είχε υπολογιστεί ο ΦΑΠ το 2013. Στις περιπτώσεις που οι τιμές με τις οποίες υπολογίστηκε ο ΕΝΦΙΑ ήταν χαμηλότερες τότε ο φόρος θα υπολογίζεται με αυτές.
  • Tην καταβολή του φόρου σε έξι δόσεις με την πρώτη δόση να λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2015. Όποιο ποσό έχει ήδη πληρωθεί θα αφαιρεθεί και θα γίνει νέος υπολογισμός του φόρου με πληρωμή σε έξι μηνιαίες δόσεις.
  • Tην κατάργηση της υποχρέωσης μη ύπαρξης ληξιπρόθεσμων μη ρυθμισμένων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία για την παροχή απαλλαγής, μερικής ή ολικής, από τον ΕΝΦΙΑ.

Με την ψήφιση των διατάξεων για τον ΕΝΦΙΑ πρόκειται να πραγματοποιηθεί επανεκκαθάριση του φόρου και τα νέα εκκαθαριστικά και ειδοποιήσεις πληρωμής του φόρου θα αναρτηθούν στο taxisnet έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Αμέσως μετά πρόκειται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 για την υποβολή τροποποιητικών και διορθωτικών δηλώσεων Ε9. Στις περιπτώσει τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 θα εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό του φόρου και θα προσαρμόζονται ανάλογα οι εναπομείνασες δόσεις του φόρου.

Πηγή: capital.gr