Έξυπνες συμβουλές για την κατασκευή γυψοσανίδων

Έξυπνες συμβουλές για την κατασκευή γυψοσανίδων

φώτο: http://av-ar-t-chitecture.blogspot.gr/

Κατά την κατασκευή και τοποθέτηση των συστημάτων ξηράς δόμησης υπάρχουν πάντα κάποια πονηρά σημεία που πρέπει να προσέχουμε για να μην έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα. Τι όμως πρέπει να προσέξουμε στην περίπτωση αυτή; Μερικές έξυπνες συμβουλές θα ήταν πάντα χρήσιμες. Έτσι θα πρέπει:

  • Πριν την ολοκλήρωση των κατασκευών μας , να έχουν τελειώσει εργασίες από ηλεκτρολόγους – ηλεκτρονικούς – υδραυλικούς & να έχουν ελεγχθεί-δοκιμασθεί.
  • Τυχόν εργασίες διάνοιξης οπών ( πρίζες – φωτιστικά – πυρόσβεση κλπ) να έχουν τελειώσει πριν το ξεκίνημα εργασιών στοκαρίσματος- σπατουλαρίσματος – βαφής.
  • Η θερμοκρασία του χώρου να είναι σταθερή μεταξύ 10 c & 40 c κατά την περίοδο των εργασιών .
  • Να έχουν τοποθετηθεί στις κατασκευές μας όλα όσα έχουν συμφωνηθεί με τον τεχνίτη (μόνωση – ειδικές κατασκευές για στήριξη υδραυλικών – ειδών υγιεινής- ειδικές θυρίδες επισκέψεως – κλπ ).
  • Κατά το στοκάρισμα της κατασκευής μας να έχει τοποθετηθεί γάζα ( η χαρτοταινία ) στις ενώσεις. Είναι υποχρεωτική. Αποτελεί τον βασικό οπλισμό της ένωσης της γυψοσανίδας . Η χρήση χαρτοταινίας είναι η καλύτερη λύση για αρμολόγηση των ενώσεων , αλλά να θυμάστε πως απαιτείται πολύ μεγάλη γνώση σε βάθος χρόνου για να χρησιμοποιηθεί & να τοποθετηθεί από τον τεχνίτη , οπότε μην τον πιέσετε να το κάνει . Καλύτερα αφήστε τον να χρησιμοποιήσει γάζα .& πάντα στις εξωτερικές γωνίες της κατασκευής μας να υπάρχει μεταλλικό γωνιόκρανο προστασίας.
  • Το τελικό αποτέλεσμα να είναι σωστό , ανάλογο της αισθητικής & οπτικής άποψης σας.

Πρέπει όμως να δώσουμε μεγάλη προσοχή κατά την κατασκευή γυψοσανίδας διότι, τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί αρκετά κρούσματα αστοχίας κατασκευής με μόνιμες σχεδόν αιτιολογίες ότι το υλικό είναι ψεύτικο , φθηνό . Αυτά συνήθως είναι ένδειξη μη γνώσης του υλικού αλλά & του προσώπου η συνεργείου που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας την εργασία σας . ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ μην πιστεύετε αυτές τις δικαιολογίες .

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΟΧΗ τον συνεργάτη που θα σας φέρει σε πέρας την εκάστοτε εργασία & πάντα με γνώμονα τις γνώσεις του & παλαιότερες εργασίες του.
Αν μάλιστα μπορείτε να δείτε παλαιότερες εργασίες του ( σε βάθος χρόνου ) ακόμα καλύτερα για εσάς. Συμβουλευτείτε τον μηχανικό σας η κάποιον γνωστό σας που έχει σχετικά μακρά εμπειρία σε δικές του κατασκευές.
Μην δίνετε μεγάλη σημασία στο πόσο ακριβό αυτοκίνητο έχει , αλλά τι επένδυση έχει κάνει σε επαγγελματικό εξοπλισμό ( δείχνει σεβασμό στο επαγγελματικό αντικείμενο του ) , τι προβλήματα βρίσκει στον επιτόπιο έλεγχο του εκάστοτε χώρου εργασίας αλλά & τι λύσεις σας δίνει , ώστε να μην έχετε στο πέρασμα του χρόνου, προβλήματα με την κατασκευή σας !
Ένα άλλο πράγμα που θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή είναι το κοστολικο τμήμα της κατασκευής σας με συστήματα ξηράς δομήσεως .
Καλών είναι να θυμάστε πως κανένας δεν δουλεύει δωρεάν . Αυτό σας το λέω γιατί ένα σύνηθες πρόβλημα που συναντάτε στην αγορά , είναι πάρα πολύ φθηνές τιμές που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα . Να ζητάτε πάντα αναλυτικό πίνακα εργασιών από τους εκάστοτε συνεργάτες σας & πάντα εργασία & υλικά μαζί. Έχουν παρουσιαστεί κρούσματα στην αγορά που ζητάνε μόνο εργασία με την αιτιολογία πως έχουν τον γνωστό του γνωστού & θα κάνει καλύτερες τιμές . Μην τους εμπιστεύεστε . Άλλωστε συνήθως τέτοιες τακτικές οδηγούν σε τεράστια προβλήματα διότι έχουν το ένα υλικό αλλά δεν έχουν το άλλο , οπότε το αποτέλεσμα είναι συνήθως να μην γίνετε σωστά η εργασία σας , χώρια ότι το κόστος εκτινάσσεται χωρίς να το καταλάβετε .
Ένα άλλα βασικό πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζετε για τις κατασκευές σας είναι να ξεκαθαρίζετε από την αρχή στο μηχανικό σας τι ακριβώς θέλετε , ώστε να γίνετε ξεκάθαρη συμφωνία με τον κάθε τεχνίτη από την αρχή. Αυτό θα σας γλυτώσει από εξτρά χρεώσεις ( συνήθως υπέρογκες ) αλλά & χρόνο παράδοσης του έργου σας !

ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΕΙΔΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ :

  • ΟΙ ΜΟΝΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ( Τοιχοπετασματα 2+2 γυψοσανίδων , οροφές από γυψοσανιδες 12.5 mm κλπ )
  • ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ (Τοιχοπετασματα 1+1 γυψοσανίδα , οροφές απο 9.5 mm ) που έχουν διάρκεια συνήθως μέχρι ένα (1) έτος. Οι επιλογές δικές σας.

Υ.Γ. : Προσωπική συμβουλή : για οικίες να προτιμάτε πάντα μόνιμες κατασκευές. Μπορεί να κοστίζουν λίγο περισσότερο , αλλά θα είναι για πάντα !!

ΣυντάκτηςΑθανάσιος Α. Βλάσσης ( τεχνίτης συστημάτων ξηράς δομήσεως ), email: AV_ar-T-chitecture@hotmail.com