Επιλέξτε έξυπνα την κατάλληλη ντουλάπα για το υπνοδωμάτιο

Επιλέξτε έξυπνα την κατάλληλη ντουλάπα για το υπνοδωμάτιο

Η επιλογή της κατάλληλης ντουλάπας για κάθε δωμάτιο του σπιτιού είναι μία υπόθεση σύνθετη. Έχει να κάνει με την επιφάνεια του δωματίου, το φυσικό φωτισμό του, τις ανάγκες αποθήκευσης ρούχων και άλλων ειδών, την ηλικία του χρήστη και φυσικά την γενικότερη αισθητική που θέλουμε να έχει ο χώρος μας.

Η ντουλάπα είναι το μεγαλύτερο σε όγκο έπιπλο του υπνοδωματίου. Η αισθητική της, τα υλικά και τα χρώματά της ορίζουν την αισθητική του πιο προσωπικού χώρου που έχει ο καθένας μας, του χώρου που περνάει τις πιο χαλαρωτικές και ιδιαίτερες στιγμές του μέσα στο 24ωρο.

Συμβαίνει όμως το παράδοξο να δαπανούμε κατά κανόνα πολλά χρήματα για το σαλόνι και τους χώρους υποδοχής του σπιτιού μας, δηλαδή για χώρους που απευθύνονται όχι τόσο σε εμάς που μένουμε στο σπίτι αλλά στους καλεσμένους μας (τις λιγοστές φορές που το ανοίγουμε για να τους δεχθούμε) ενώ παραμελούμε το χώρο που θα έπρεπε να φροντίζουμε να έχει τη σωστή ατμόσφαιρα είτε για το ζευγάρι είτε για τα παιδιά μας.

Από την άποψη αυτή πρέπει να δίνουμε σημασία όχι αποκλειστικά στην ντουλάπα αλλά συνολικά στο υπνοδωμάτιο, του οποίου όμως την αισθητική ορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το έπιπλο της ντουλάπας.

Συρόμενη ή ανοιγόμενη;
Στα νεόδμητα διαμερίσματα των τελευταίων ετών τα m² των δωματίων είναι σαφώς λιγότερα από τα σπίτια του παρελθόντος. Αυτό δημιουργεί περιορισμένους χώρους. Μερικές φορές η επιλογή συρόμενης ντουλάπας είναι επιτακτική ανάγκη διότι εξοικονομεί πολύτιμο χώρο για τη συνολική λειτουργικότητα του δωματίου.

φώτο 1: Οι συρόμενες ντουλάπες βοηθούν ιδιαίτερα στην εξοικονόμηση χώρου

Σε μεγαλύτερα δωμάτια που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα χώρου η επιλογή έχει να κάνει περισσότερο με το αισθητικό κομμάτι. Η συρόμενη ντουλάπα ξεχωρίζει οπωσδήποτε για την αισθητική της και την προτιμά μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού ακόμη κι όταν δεν υπάρχει πρόβλημα χώρου.

Κοστολογικά βέβαια είναι πιο επιβαρυμένη σε σχέση με την ανοιγόμενη. Μπορούμε πάντως να πετυχαίνουμε εξαιρετικές επιφάνειες και στις ανοιγόμενες συνθέσεις με πιο προσιτό κόστος από μία αντίστοιχη συρόμενη.

Εσωτερική διαμόρφωση
Αποτελεί το πιο πολύπλοκο μέρος της σύνθεσης, ακόμη περισσότερο και από την επιλογή χρωμάτων και υλικών στις προσόψεις. Κάθε ντουλάπα μπορεί να είναι και μία μοναδική σύνθεση ανάλογα με τις ανάγκες των ανθρώπων που τη χρησιμοποιούν. Για να σχεδιάσουμε το εσωτερικό της θα πρέπει να είμαστε πολύ καλοί γνώστες του ρουχισμού και των άλλων αντικειμένων που καθένας επιθυμεί να αποθηκεύσει.

φώτο 2: Η σωστή οργάνωση του εσωτερικού χώρου μιας ντουλάπας οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στην επιλογή των κατάλληλων αξεσουάρ που έχει χρησιμοποιήσει ο κατασκευαστής

Σε αυτό μας βοηθά η μεγάλη γκάμα των αξεσουάρ που έχουν σχεδιαστεί και που επιτρέπουν την πλήρη αξιοποίηση και του τελευταίου χιλιοστού του εσωτερικού της σύνθεσης. Οι πωλητές βέβαια πολλές φορές αγνοούν τη χρηστικότητα των αξεσουάρ και στην πώληση δίδουν την εντύπωση ότι προσπαθούν απλώς να αυξήσουν την αξία της παραγγελίας του πελάτη τους. Στην πραγματικότητα επιβάλλεται να γνωρίζουν την ακριβή λειτουργικότητα του κάθε κομματιού και για ποιο λόγο σχεδιάστηκε.

φώτο 3: Τα κατάλληλα τοποθετημένα αξεσουάρ ντουλάπας επιτρέπουν την πλήρη αξιοποίηση μέχρι και του τελευταίου χιλιοστού του χώρου

Μόνο με τη γνώση αυτή μπορούν να προωθήσουν και να προτείνουν ακριβώς αυτό που ο αγοραστής έχει ανάγκη. Τα αξεσουάρ της ντουλάπας δεν φτιάχτηκαν για να κερδίζουν περισσότερα ευρώ οι έμποροι. Υπάρχουν για να εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες των ανθρώπων που κατοικούν σε ένα σπίτι.

Υλικά και χρώματα προσόψεων
Αν και καμιά φορά μας δίνεται η εντύπωση ότι το design το έχει παρακάνει με την επιλογή χρωμάτων και τεχνοτροπιών, η αλήθεια είναι ότι οι τεχνολογία σήμερα μας επιτρέπει να έχουμε περισσότερες επιλογές από κάθε άλλη φορά.

Υπάρχουν πάντα οι γενικοί κανόνες ότι μικροί χώροι χρειάζονται ανοιχτά χρώματα ενώ οι μεγάλοι χώροι σηκώνουν και τα πιο σκούρα. Το γεγονός ότι τα υπνοδωμάτια έχουν μικρύνει πολύ τα τελευταία χρόνια έχει άμεση επίπτωση στη διάρθρωση των πωλήσεων των εταιρειών παραγωγής νουλάπας. Τα φωτεινά χρώματα αποτελούν πάνω από το 70% των προτιμήσεων των καταναλωτών.

φώτο 4: Οι σύγχρονες ντουλάπες έχουν μοντέρνο σχεδιασμό και είναι κατασκευασμένες από εντυπωσιακά υλικά που προσδίδουν υψηλή αισθητική στο χώρο του υπνοδωματίου

Ο παραπάνω γενικός κανόνας δεν σημαίνει ότι ισχύει καθολικά. Για να επιλέξει κάποιος το χρώμα και το σχέδιο που θα έχει η ντουλάπα του, πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη συνολική διακόσμηση του δωματίου.

Εν κατακλείδι λύσεις υπάρχουν πολλές. Χρώματα, επιφάνειες, υλικά, τεχνοτροπίες για κάθε γούστο και κάθε βαλάντιο. Και μάλιστα πλέον η αγορά προσφέρει εξαιρετικά προϊόντα χωρίς να χρειαστεί να δαπανηθεί κάποιο μεγάλο ποσό. Το καλό έχει πάψει να είναι δυσπρόσιτο.
Εκείνο που είναι πιο σημαντικό (από τη στιγμή που υπάρχει πληθώρα επιλογών σε όλα τα επίπεδα τιμών) είναι να βρεθεί ο κατάλληλος συνεργάτης που θα έχει την εμπειρία να σχεδιάσει τη σωστή, την ιδιαίτερη ντουλάπα που χρειάζεται ο καθένας. Ώστε να υπάρξει πλήρης αξιοποίηση των χώρων της και να ταιριάξει αισθητικά με τη συνολική εικόνα του δωματίου.

Πηγή: buildnet.gr